Час в Windows: установка, оновлення та синхронізація, налаштувати зовнішній вигляд (дата, годинник та ін.)

Вітаю всіх відвідувачів!

З одного боку, настройка часу - вкрай проста операція, досить клікнути мишкою в треї ... (і всього делов). З іншого боку - іноді "спливають" нюанси ... ?

Наприклад, у деяких наполегливо і ні в яку не хоче коректно працювати синхронізація (особливо на старих ОС) і через це час постійно скидається. Зрозуміло, це не тільки плутає (коли ми звертаємо увагу на трей і час), але і може викликати різні помилки (при використанні антивірусів, сервісів Google, Yandex та ін.).

Загалом, в цій замітці я зібрав кілька типових питань по налаштуванню часу (які періодично отримував і на пошту, і в коментарях, так і так ...) і скомпонував їх у невелику замітку. Думаю, цього має вистачити для вирішення всіх "типових проблем" ... ?

*

Налаштування часу

Як встановити і змінити час в Windows

спосіб 1

Мабуть, найбільш очевидний і простий спосіб зробити це (в будь-якій версії Windows) - натиснути правою кнопкою мишки (ПКМ) по отображаемому часу в правому нижньому кутку екрану (?), і в меню вибрати "Налаштування дати і часу" .

Налаштування дати і часу (Windows 10)

Після зняти повзунки з автоматичного визначення часу і часового поясу і задати їх вручну (особливо це корисно в тому випадку, якщо комп'ютер постійно не підключений до інтернету).

Поточна дата і час - Windows 10

уточнення часу

*

спосіб 2

Це універсальний спосіб! Спочатку необхідно натиснути на поєднання  Win + R (з'явиться вікно "Виконати") і використовувати команду  timedate.cpl . Див. Приклад нижче. ?

timedate.cpl - настройка часу

Повинно відкритися вікно налаштувань дати і часу - клікніть по кнопці "Змінити ..." . Після поновіть необхідні вам дані ...

Змінити дату і час

*

спосіб 3

Якщо в Windows час змінити не виходить (або вона ще й не встановлена ​​навіть ?) - це можна зробити і через настройки BIOS (UEFI).

? На допомогу!

Як увійти в BIOS (UEFI) на комп'ютері або ноутбуці [інструкція]

*

Як правило досить на основному (на першому) екрані UEFI клікнути по значку часу і встановити те значення, яке вам потрібно (я зазвичай раніше завжди ставив на +10 хв., Щоб нікуди не спізнюватися ?).

BIOS (UEFI) - зміна часу

Тепер час буде поспішати на 10 хв.

*

Як налаштувати синхронізацію (або відключити її зовсім)

І так, для початку потрібно використовувати поєднання  Win + R , і в вікно "Виконати" ввести команду  timedate.cpl , натиснути Enter.

Далі перевірити свій часовий пояс (і уточнити його, якщо він встановлений некоректно).

Змінити часовий пояс

Далі перейти у вкладку  "Час по Інтернету" і відкрити вікно зміни налаштувань.

Час по інтернету - змінити

Далі встановити галочку "Синхронізація сервера часу в Інтернеті" , вказати сервер і натиснути OK (зрозуміло, якщо синхронізація у вас не функціонує належним чином - краще тоді зняти цю галочку ... ?).

Синхронізація

Є ще один універсальний спосіб відключити синхронізацію

Для цього необхідно відкрити служби (поєднання Win + R , і команда  services.msc (?)).

Відкриваємо служби - services.msc (універсальний спосіб)

У списку служб потрібно знайти "Службу часу Windows" і відкрити її.

Служба часу Windows

Після перевести її тип запуску в режим "відключена" і зупинити її роботу. Після цього синхронізація часу виконуватися на ПК не буде! ?

Зупинити!

*

Як змінити відображення: тільки годинник і хвилини, або дні тижня з датою

У Windows можна трохи по-різному подати відображення часу: з датою, з днями тижня та ін. (Див. Скрін нижче, я спец. Зробив 3 різних варіанти).

До речі, рекомендації нижче актуальні для ОС Windows 10 ...

Як відображати час в треї

Для настройки відображення:

  1. спочатку необхідно натиснути Win + R (для виклику "виконати"), і скористатися командою  intl.cpl ;

    intl.cpl - настройка дати, часу (часового поясу)

  2. далі відкрити доп. параметри , і в розділі "Дата" та "Час" поміняти формат на той, який потрібен вам (більш докладно ? можете почитати тут).

Як змінити відображення дати (часу)

Так, до речі, щоб в Windows 10 відображалося не тільки час (але і дні тижня, дата) - необхідно зайти в параметри ОС (Win + i) і в розділі "Персоналізація / Панель завдань" відключити використання маленьких кнопок на панелі завдань (ця штука на деяких ноутбуках вкл. автоматично). ?

Використовувати маленькі кнопки панелі завдань

*

Що робити, якщо час скидається (злітає)

Причина 1

Найбільш часта причина скидання часу - це сіла батарейка на материнській платі комп'ютера (в середньому одна добротна батарейка живе ~5-7 років). Що характерно при цьому: час злітає після відключення / перезавантаження ПК (в процесі роботи - має бути все нормально ...).

Як виглядає батарейка на мат. платі

Придбати нову батарейку можна практично в будь-якому комп'ютерному магазині (і навіть замовити в Китаї ?).

? На допомогу!

Китайські інтернет-магазини російською (де найдешевші товари)

*

Причина 2

Неправильно встановлений часовий пояс . Через це Windows при будь-яких оновленнях встановлює автоматично некоректне час.

Якщо авто-режим неправильно визначає ваш пояс - задайте його вручну (для Windows 10: поєднання клавіш  Win + i -> Час і мова -> Дата і час -> Часовий пояс ? ).

Часовий пояс - Windows 10

Ще один варіант: поєднання Win + R   -> команда timedate.cpl

Змінити часовий пояс

*

Причина 3

Справа також може бути в некоректній роботі синхронізації (наприклад, через якихось системних збоїв ОС, або неправильно-встановленого часового поясу, або, наприклад, через використання застарілої версії Windows (від народних "умільців")).

Щоб виправити цю проблему: уточніть часовий пояс і змініть сервер для оновлення. Якщо не допоможе - зупинити синхронізацію і встановіть час вручну (як це зробити - див. Трохи вище в статті ?).

*

Зрозуміло, доповнення по темі - тільки вітаються!

Всього найкращого!

?