Пошта була заблокована? «АЛЕ ПАСАРАН!» або ще про одну проблему Outlook ...

Доброго часу доби!

У сьогоднішній офісній роботі електро-пошта є, мабуть, одним з головних інструментів. Тут вам і звіти, і повідомлення, і документи, і нагадування, і т.д. І позбудеться всього цього добра - можна досить швидко, вчора - все працювало, а сьогодні - вже немає ...

Як ви зрозуміли з назви, мова в сьогоднішній статті піде про Microsoft Outlook (в більшості випадків саме ця програма використовується для ділового листування). І одним з найсерйозніших недоліків цього ПО, з яким доводиться стикатися корпоративним користувачам - повне блокування роботи пошти при неполадках з Microsoft Exchange Server .

В общем-то, якщо ви зіткнулися з чимось подібним - не поспішайте впадати у відчай, в більшості випадків багато з пошти можна відновити (і це не займе таке вже тривалий час).

У статті розглянемо це питання трохи глибше ...

До речі, "АЛЕ ПАСАРАН!" - це бойовий патріотичний клич, що означає що ворог не пройде, і перемога буде за нами (в перекладі з іспанської).

 *

З КОЖНИМ ДНЕМ ВСЕ радісно жити ...

Вище-позначена проблема криється навіть не в самому Outlook -е, а в тому, як він взаємодіє з іншим ПО Microsoft: сервером контролю домену Windows Domain Controller і пріснопам'ятним Microsoft Exchange Server , програмним продуктом для забезпечення спільної роботи на підприємстві.

У деяких випадках - і значно частіше, ніж хотілося б (особливо якщо у системного адміністратора руки ростуть не звідти, звідки повинні) - контролер домену і Microsoft Exchange просто-напросто «падають». Вони можуть зламатися разом, можуть по-окремо або один за одним - в залежності від цих комбінацій користувачі будуть отримувати різні помилки, але підсумок завжди один і невтішний - всіляка робота в корпоративній мережі (включаючи і архіважливе для бізнес-процесів Outlook) встане колом, причому не на якійсь одній машині, а взагалі у всіх.

Складність полягає ще й у тому, що «повернути все як було» в стислі (та взагалі хоч в якісь!) Терміни часто виявляється неможливим. Відновлювати Exchange Server так само просто, як сплести рибальську мережу в рукавичках для сноуборда - і про точку росту рук у адміністратора забувати ні в якому разі не можна.

Окрема тема - звільнення, особливо, якщо «по-поганому». Чи працюєте ви в фірмі деякий час, обростаєте контактами, власною базою і коло знайомств. І раптом, в один прекрасний жахливий день вас відключають від Exchange Server-а, корпоративного аккаунта Office 365 і вказують на двері - «гуляй, Вася». Все що вам залишається - це голосно грюкнути дверима, тому що навіть робочу переписку та ділові контакти забрати з собою не вийде - Outlook-то більше не працює.

Виходить, що пошта все ще є, але скористатися нею ніби як неможливо .

*

П'ятирічки в ЧОТИРИ РОКИ!

Насправді, можливо. Адже при всіх перерахованих вище надзвичайних ситуаціях на комп'ютері залишається * .ost -файл, в якому зберігається ВСЯ необхідна інформація для продовження роботи - адреси, листи, вкладення, календарі, etc., по суті - остання синхронізована копія повних відомостей про вашій поштовій скриньці. І ніякої Exchange Server нам не страшний! ..

OST - PST

Захований *. ost файл не надто глибоко. Найпростіший спосіб його відшукати (актуально для свіжих версій поштового клієнта) - відкрити Outlook - File - Account Settings - і на вкладці Data Settings клікнути по Open Folder Location . Втім, можна обійтися звичайним провідником: З \ Users \% username% \ AppData \ Local \ Microsoft \ Outlook 

Поки нічогісінько складного, правда ж? Але саме тут криється головна заковика: просто відкрити або експортувати * .ost файл в Outlook не можна . "Як же так?!" - вигукує розбурханий користувач! «Навіщо Microsoft такий схиблений способом знущається над нами? ..» Вченим ще тільки належить знайти відповідь на цю загадку, яка стоїть в одному ряду з такими питаннями як «Хто вбив Кеннеді?», «Навіщо єгиптяни будували гігантські піраміди?» і «Чи була коли-небудь життя на Марсі?».

Нам же - сірим і убогим - залишається тільки шукати рішення.

*

«ЖИТИ СТАЛО КРАЩЕ, ЖИТИ СТАЛО ВЕСЕЛІШЕ!» 

І воно, звичайно ж, існує. Outlook дійсно не дозволяє експортувати в себе файли * .ost , зате чудово переварює файли * .pst - це все ті ж бази даних Outlook, тільки, якщо продовжувати використовувати не надто вдалі і зовсім вже не технічні порівняння, «з іншого ДНК». У підсумку, алгоритм відновлення доступу до пошти виглядає так: знаходимо .ost файл - конвертуємо його в .pst файл - відкриваємо .pst в Outlook . Справа за малим - знайти відповідне ПО для перетворення * .ost в * .pst .

Recovery Toolbox for Outlook - скріншот вікна програми

Сама Microsoft таких додатків не завезли, так що єдиний варіант - звертатися до стороннім розробникам. Наприклад, зайти на сайт //osttopst.recoverytoolbox.com/ru/. Чому саме сюди?

Ну, по-перше, хлопці професійно, протягом багатьох років займаються відновленням даних і зарекомендували себе надійним і відповідальним сервісом. Ніяких вірусів, спливаючих рекламних банерів і витоків інформації звідси не буде точно.

А, по-друге - і це найголовніше - додаток Recovery Toolbox for Outlook є їх «флагманським», найбільш просунутим і технологічно досконалим продуктом.

Ця програма вміє не тільки конвертувати * .ost в * .pst , звільняючи нас з-під гніту Exchange Server і Windows Domain Controller , але і пропонує масу інших «фішок», незамінних при проблемах з Outlook-му - наприклад, здатна «відремонтувати» пошкоджені файли * .ost / *. pst і навіть відновити, здавалося, безповоротно видалені повідомлення електронної пошти.

Все що від вас вимагається - інсталювати і запустити Recovery Toolbox for Outlook , завантажити потрібний * .ost файл, вибрати режим конвертації, дочекатися завершення процесу і, отримавши новісінький * .pst , відкрити його в Microsoft Outlook. Окремий жирний плюс, характерний для всіх рішень від Recovery Toolbox , це інтуїтивна простота роботи з програмою. Чи не розібратися в інтерфейсі або «помилитися в налаштуваннях» тут просто не вийде, а якщо ви все ж зумієте заблукати в трьох соснах, техпідтримка завжди готова простягнути руку допомоги.

Recovery Toolbox - режим конвертації, режим відновлення

Ліцензія, звичайно ж, не безкоштовна, але і не надзвичайно дорога - розробник просить чесні 49 $. Втім, і тут є можливість заощадити. Якщо розмір файлу не надто великий, має сенс скористатися онлайн сервісом //osttopst.recoverytoolbox.com/online/ru/ Recovery Toolbox для конвертації * .ost в * .pst . - це обійдеться всього в 10 $ за гігабайт даних.

Введіть інформацію про пошкоджений файлі

PS: До речі, якщо проблеми з корпоративною поштою викликані обваленням бази даних Exchange Server, розробники радять (на додаток до конвертації * .ost в * .pst ) - спробувати відновити частину призначених для користувача даних з файлу * .edb - який завжди залишається на «впав» Exchange Server-е - за допомогою утиліти Recovery Toolbox for Exchange Server //exchangeserver.recoverytoolbox.com/ru/. Такий підхід гарантує найбільш повне збереження даних.

*

Як конвертувати OST в PST

Для конвертації OST файлів з листами, контактами, зустрічами, нотатками і нагадуваннями потрібно:

  1. Завантажити Recovery Toolbox for Outlook звідси: //osttopst.recoverytoolbox.com/ru/;
  2. Встановити і запустити Recovery Toolbox for Outlook;
  3. Запустити Recovery Toolbox for Outlook і вибрати потрібний OST файл;
  4. Вибрати режим "Конверсія";
  5. Вибрати папку для збереження PST файлу;
  6. Відкрити PST файл в Microsoft Outlook.

*

Вдалої роботи!

?