Як перевірити свої податки по ІПН (приклад оплати податку на квартиру, навіть якщо не прийшла квитанція)

Доброго часу доби всім!

Скоро 1 грудня , а до цієї дати необхідно сплатити податок на квартиру, машину тощо. Майно фіз. осіб. * Власне, саме тому я вирішив, що пора накидати цю замітку (тим більше, що саме життя підказує цю тему ...).

*

В общем-то, раніше мені за квартиру приходила квитанція поштою, і оплата податку не відволікала від звичних справ. В цьому ж році вже минув вересень, жовтень, частина Ноябрь ... а квитанції немає! Задумався ... ?

Виявилося, що навіть без якихось "маніпуляцій в особистих кабінетах" багато переводять на електронний документообіг. Зрозуміло, квитанцію і заборгованість по податках було знайти серед сервісів держпослуг самостійно ... ? (скажу відразу, що працюють вони далеко від ідеалу ...).

Тепер більш детально про те, як це краще зробити.

*

* Примітка!

Я не юрист і не фінансист. Все, що описано в статті, носить обивательську точку зору, розказаний невеликий особистий досвід (і так, я міг десь допустити неточності в трактуваннях. Заздалегідь перепрошую).

*

Прев'ю - карикатура про податкову службу (Євген Кран)

*

Перевіряємо свою заборгованість по податках

? КРОК 1

Для початку нам потрібен номер ІПН (виглядає він приблизно так: 732311885601 (це випадковий номер)). Навіть якщо у вас немає свідоцтва про його отриманні, сам номер напевно у вас є. Просто необхідно його впізнати. ?

Для цього знадобитися лише паспорт та пару хвилин вільного часу. Ссилочку нижче в допомогу.

*

? Інструкція!

Як дізнатися свій ІПН онлайн (за 1 хв.!). Як отримати свідоцтво ІПН, замовивши його через інтернет.

*

? КРОК 2

Далі дуже пораджу скористатися гаманцем від Яндекс-грошей ( « Юманіте ») або QIWI - в них по номеру ІПН можна спробувати знайти нарахування. На відміну від ряду банків вони дозволяють це зробити!

(У кого немає гаманця - рекомендую завести, дуже допомагає при вирішенні різних дрібних питань)

Досить відкрити розділ "Платежі та перекази" і вибрати вкладку "Податки ..." (скріншоти нижче).

QIWI гаманець - перевірка заборгованості по податках за номером ІПН

Яндекс-гроші - перевірка податків

Примітка: якщо один з сервісів покаже, що заборгованостей немає - вже непогано!

Однак, "бачать" вони не всі нарахування, і, зрозуміло, нам доведеться ще дещо перевірити ... ?

*

? КРОК 3

Далі нам знадобитися зайти і авторизуватись ? на сайті держпослуг (посилання на офіц. Ресурс).

До речі , навіть якщо ви там самі не реєструвалися - дуже ймовірно, що профіль на вас там може бути (якщо ви за останній час кудись зверталися, наприклад, в "Росреестр", в "Мої документи" та ін.).

Якщо так, то, як правило для авторизації на сайті держпослуг буде необхідний мобільний телефона ... (на цьому паче не зупиняюся, хоча іноді реєстрація на цьому ресурсі може стати квестом).

*

Взагалі , сама задумка "держпослуг" - відмінна! Зібрати всі в одному місці, щоб двома кліками мишки і дізнатися податки, і паспорт поміняти, і штрафи сплатити! Але працює це не завжди так, як потрібно ...

*

І так , що стосується перевірки своєї податкової заборгованості: необхідно відкрити вкладку "Послуги / Податки та фінанси" . ?

Держпослуги - податки та фінанси

Далі потрібно перейти за посиланням "Податкова заборгованість" . ?

податкова заборгованість

В ідеалі (якщо все сплачено) - має з'явитися повідомлення, що "На сайті держпослуг ніяких податкових повідомлень немає!" .

Однак , найчастіше на держпослуг з'являється тільки податкова заборгованість! Тобто коли ви побачите тут якісь цифри до сплати - ймовірно, що це буде податок + пені!

На держпослуг повідомлень з податкової немає ...

Тому, необхідно буде перевірити ще й сайт ФНС (власне, для цього нам і знадобитися авторизація на держпослуг  - тому що зареєструватися на сайті ФНС набагато складніше, ніж зайти на нього за допомогою держпослуг! ?).

*

? КРОК 4

Тепер переходимо ? на сайт ФНС (посилання на офіц. Ресурс). Далі відкриваємо особистий кабінет фізичної особи.

Скріншот з сайту ФНС - перейти в особистий кабінет фіз. особи

Найбільш легкий спосіб авторизуватися (і самий працює, на відміну від ін. Способів) - це через сайт держпослуг . Саме для цього я додав до статті попередній крок. ?

Ввійти через сайт держпослуг

Увійшовши в свій особистий кабінет і відкривши вкладку "Податки" - ви нарешті побачите всі свої повідомлення та квитанції (які, чомусь не відображаються на держпослуг ?).

Податок на майна - знайдена квитанція!

*

? КРОК 5

До речі, що стосується оплати - то найкраще відкрити податкове повідомлення, знайти в ньому  штрих-код (QR-код) і сплатити за нього за допомогою смартфона (оплата за допомогою карти на сайті ФНС у мене, чомусь теж не спрацювала - " крутиться "коліщатко, а сторінка не завантажується ...).

? На допомогу!

Оплата по QR коду: як відсканувати його і зробити платіж з телефону

відкрита квитанція

*

PS 

Чи то здається мені, чи то здається, чи то пошта наді мною куражиться ...

Але як це не дивно, перевірити податкову заборгованість можна і на "Пошті Росії" (якраз тільки сьогодні прислали мені по електронній пошті).

Але у мене є підозра, що працюють вони як сайт "держпослуги"  - заборгованість вони побачать, коли вона буде вже разом з пені ... (але сам не перевіряв, стверджувати не беруся)

Повідомлення від "Пошти Росії"

*

На сім поки начебто все ...

Додатки по темі - вкрай вітаються!

Успіхів і не потрапляйте на пені!

?