Гальмує відео при монтажі в відеоредактора. Чи можна щось зробити?

Питання від користувача

Добрий день.

Підкажіть в чому справа: коли редагую домашнє відео (переношу запис з телефону на доріжку Movavi) - комп'ютер дико лагает і гальмує. 

Вікно попереднього перегляду відео (в зменшеному відео) краще взагалі не запускати - там половину не видно, через те, що все смикається при програванні. Дещо як обробив пару відео, але так далі не можна. Чи можна щось зробити?

Добрий день.

В общем-то, типовий питання (тільки автор не вказав яке у нього залізо і якість відео - можливо і порадити щось буде нічого ...).

Як би там не було, нижче приведу загальні рекомендації (які я відправив і йому), на що потрібно відразу ж звернути увагу ... ?

*

Якщо монтаж відео з лагами: кілька рекомендацій

? Рада 1: залізяки для обробки відео

Не буду оригінальним, але для початку спробуйте оцінити своє залізо. У більшості випадків проблема якраз в "слабкою" конфігурації системи (втім, в ряді випадків можна "злегка" проапгрейдить ПК і результат буде куди краще).

Особливо:

  • диск: вкрай бажано і відео, і файли проекту, та й сам відеоредактор розмістити на швидкому SSD-накопичувачі (різниця між SSD і HDD дуже значна);
  • оперативна пам'ять: на мій скромний погляд сьогодні мінімум для относительно-норм. роботи 8 ГБ! Для монтажу, зрозуміло, краще більше (як подивитися, що за ОЗУ на ПК);
  • ЦП: основний компонент, що виконує більшість операцій при обробці відео (безпосередньо той же монтаж і попередній перегляд відео в зменшеному дозволі - прораховується на CPU). Зрозуміло, 8-ядерний ЦП (як правило) покаже набагато кращі результати, ніж 2-х ... (хоча, таке порівняння і не зовсім коректне);
  • Відеокарта: дуже бажано, щоб вона підтримувала апаратне стиснення в h264 і HEVC (це задіюється на етапі збереження готового відео). Всі сучасні відеокарти (навіть вбудована Intel) сьогодні цим розташовують (якщо у вас стара карта - уточніть цей момент ...).

Карикатура від Євгена Крана (//cartoon.kulichki.net/)

*

? Рада 2: формат і кодек

Дуже сильно "поведінку" вашого редактора буде залежати також від:

  • формату доданого відео і кодека, яким воно було стисло (мова йде про те відео, яке ви додаєте в редактор для монтажу. Наприклад, MP4, FLV, MOV і ін.);
  • якості відео (дозволу: HD, 4k та ін .; швидкість).

*

Щоб тут не "йти" в тонкощі - порадив би в вашому редакторі відео спробувати попрацювати з відео різних форматів (наприклад, якщо у вас є MP4 і через нього редактор гальмує - спробуйте його конвертувати в MOV , MPEG2, VOB і ін., А після прибуття з ними (без файлу MP4)).

? На допомогу!

1) Як конвертувати відео в MP4 і ін. Формати - інструкція по кроках

2) Відео-конвертер - кращі 10 програм з підтримкою російської мови

Вибір формату / Програма "Відео-Майстер"

Фабрика форматів - програма для конвертації

*

? Рада 3: вибір редактора відео

Думаю, що більшість користувачів знає, що всі програми пишуться за різними алгоритмами (з використанням відмінних програм. Рішень).

І, зрозуміло, у кожної програми (в т.ч. і редактора відео) - різні системні вимоги до заліза (тобто вони можуть вести себе зовсім по-різному при монтажі відео).

Зі свого досвіду можу порекомендувати спробувати наступні редактори:

  1. ? Bolide Movie Creator - у нього досить низькі системні вимоги. Разом з тим редактор дозволяє виконати всі найпоширеніші дії по обробці відео;
  2. ? Відео-Монтаж - ця програма непогано працює з форматом MP4, вона досить легка і швидка, плюс має покроковий інтерфейс (що добре для початківців користувачів);
  3. ? VidePad - безкоштовний відеоредактор, що відмінно справляється з FLV, MP4, MOV форматами. У ньому не так багато різних ефектів і переходів, але все базове і основне - точно є!

Bolide Movie Creator - скріншот вікна програми

*

? Рада 4: настройки ПО

В налаштуваннях свого редактора відео (тієї програми, в якій працюєте з відео) - обов'язково перевірте ряд параметрів:

  • задіяний чи OpenLG;
  • включено апаратне прискорення Intel, NVIDIA, AMD (прим .: в залежності від вашого заліза);
  • перевірте, чи розташовуються тимчасові файли в папці на SSD-накопичувачі (якщо ви його використовуєте);
  • включена оптимізація для HD (опціонально).

Звичайно, з перерахованого вище у вас в налаштуваннях може і не бути нічого ... Але, якщо є - обов'язково спробуйте "покриття" ці параметри. ?

Апаратне прискорення NVIDIA, AMD, Intel. Використовувати програмну реалізацію OpenLG / Movavi відеоредактор

*

Додатки по темі - вітаються!

Успіхів!

?