Завантаження процесора при простої комп'ютера, ноутбука (процес MsMpEng.exe - вантажив ЦП до 30-40%)

Добрий день.

Буває на кшталт відійшов від комп'ютера (ноутбука) на деякий час, потім дивишся, а кулери гудуть, як ніби на ньому запущений який-небудь редактор відео або гра. Логічно, що, якщо ви пристрій не навантажувати ніякими завданнями - це зробив якийсь процес чи програма. Як його знайти?

Власне, не так давно зіткнувся з подібним явищем на одному ноутбуці знайомого (забігаючи вперед, скажу, що виною був процес MsMpEng.exe (захисник), навантажувати ЦП на 30-40% після 10 хвилин простою ноутбука). Зрозуміло, така поведінка пристрої з часом починає сильно дратувати (особливо, для тих, хто звик працювати в тиші ?).

У цій скромній замітці запропоную простий спосіб діагностики і пошуку процесу (а якщо він у вас співпаде з моїм винуватцем (що швидше за все так і буде) - то і спосіб вирішення).

Перейду ближче до теми ...

*

Діагностика, пошук процесу, навантажує ЦП

Для того, щоб обчислити процес, який навантажує ЦП - найкраще скористатися невеликою утилітою Process Explorer (завантажити її можна з сайту Microsoft). Основна її перевага в порівнянні з диспетчером завдань - вона дозволяє переглядати всі запущені процеси (диспетчер задач ж відображає далеко не все!).

За зовнішнім виглядом достатня схожа на нього. Вікно програми складається з кількох колонок (приведу основні, які будуть потрібні):

  • в першій "Process" відображається назва процесу (зазвичай збігається з назвою програми, однак бувають винятки);
  • в другій "CPU" - представлена завантаження ЦП (див. на жовту стрілку на скрині нижче). Зазначу, що "System Idle Process" - це показник бездіяльності системи;
  • колонка "Description"  - це опис процесу (в ряді випадків розшифровує, що це за програма).

Process Explorer - сортування по навантаженню на CPU

І так, якщо ви зіткнулися з навантаженням, яка виникає, коли комп'ютер не (протягом певного часу), то:

  1. запустіть утиліту Process Explorer;
  2. відсортуйте всі процеси по навантаженню на CPU (так, як у мене показано на скрині вище);
  3. залиште комп'ютер у спокої на деякий час (після якого зазвичай виникає навантаження);
  4. як тільки виникне навантаження - ви повинні побачити активний процес (в моєму випадку це був MsMpEng.exe (примітка: захисник Windows перевіряв систему)).

MsMpEng.exe - вантажив до 30-40%

Подальші дії будуть залежати від того, який процес був "винуватцем". Для тих, у кого навантажував ЦП MsMpEng.exe (також, як і в моєму прикладі вище) - нижче підкажу, як обмежити апетити захисника ...

Як відключити навантаження від MsMpEng.exe при просте

Тут справа в тому, що в Windows є планувальник завдань, в якому для захисника стоїть завдання перевіряти систему після 10 хв. простою (найчастіше так). В результаті, якщо ви відійшли від комп'ютера - то через 10 хв. захисник запустить свою перевірку, навантаживши ЦП ...

Для відключення зробіть наступне:

  1. відкрийте панель управління Windows (як це зробити - див. тут: //ocomp.info/control-panel.html);
  2. після перейдіть в розділ "Система і безпека" , і клацніть по посиланню "Розклад виконання завдань" (підрозділ "Адміністрування"). Див. Приклад нижче.

    Панель управління - система і безпека - розклад виконання завдань

  3. далі відкрийте вкладку "Бібліотека планувальника завдань / Microsoft / Windows / Windows Defender" і зверніть увагу на завдання (зазвичай їх 4).

    Щоб зупинити перевірку при просте - просто вимкніть Windows Defender Scheduled Scan і Windows Defender Cache Maintenance (див. Скрін нижче, до речі, навпроти них буде відображатися час останнього їх запуску, яке ще раз покаже вам, що захисник навантажував ЦП ...).

    Windows Defender - відключаємо періодичну перевірку системи / Клікабельно

  4. зверніть увагу також на ще одну деталь: виробник вашого пристрою міг "вбудувати" в систему деякі завдання з перевірки та оновлення системних додатків (вони далеко не завжди потрібні). Тому, порекомендував би пройтися по вкладці з назвою вашого ноутбука (наприклад) і оцінити потрібність завдань, які там будуть ...

    Відключення перевірок від виробника ноутбука

Важливо!

Оскільки ми відключили повноцінну роботу захисника - час від часу рекомендую робити перевірку системи за допомогою стороннього антивірусного софту. Більш докладно можете почерпнути в цій замітці - //ocomp.info/esli-antivirus-ne-vidit-virusov.html

На що ще звернути увагу (актуально для Windows 8/10)

Є дві служби, які найбільш часто можуть уповільнювати продуктивність Windows. Йдеться про SuperFetch (покликана прискорювати систему за рахунок предзагрузкі деякого ПО в ОЗУ) і служби Windows (відповідає за завантаження і установку оновлень системи). І та, і інша служби можуть істотно навантажувати ЦП, і сповільнювати роботу системи. Особисто я б в цьому випадку порекомендував їх просто відключити ...

Як це зробити:

  • натиснути Win + R  - має відкрити вікно "Виконати";
  • ввести команду  services.msc і натиснути Enter;

    Відкриваємо служби - services.msc (універсальний спосіб)

  • далі знаходимо службу "Центр оновлення Windows" , відкриваємо її і зупиняємо. Тип запуску переводимо в режим "Відключено" (див. На скрін нижче). Після теж саме робимо з SuperFetch .

    Відключаємо центр поновлення / Клікабельно

  • після перезавантажте систему і перевірте, як став вести себе ПК (чи завантаження ЦП при простоях?).

*

На цьому поки все. Успіхів!

?