Як дізнатися, чи буде дощ, гроза? Дивимося карту опадів!

Доброго дня!

Настала осінь (?), і здається, що за моїм вікном збирається дощ ... Власне, він і навіяв думку накидати цю невелику замітку (яка, можливо, дещо не вписується в звичний формат яких торкається тим блогу ...).

Проте, все-таки в цікавий час живемо - технології не стоять на місці, і зараз вже навіть в Росії встановлено кілька сучасних радіолокаторів (вітчизняного виробництва), що дозволяють в реальному часі стежити за хмарністю і опадами (що з великою ймовірністю допомагає вчасно розпізнати небезпечні шквали вітру, грози і т.д.).

Зрозуміло, частково деякі дані можемо подивитися і ми (що не може не радувати ...). Нижче спробуємо дізнатися, чи буде дощ (і якщо так - то наскільки сильний ...).

І так ...

*

Де подивитися карту опадів і дізнатися про дощ заздалегідь

Варіант 1: RainViewer

Сервіс: //www.rainviewer.com/ru/

Мобільний додаток (Android): //play.google.com/

Карта опадів - сервіс RainViewer

RainViewer - це спец. сервіс, який збирає дані з метео-радарів по всьому Світу (США, Китай, європейська частина Росії і ін.). Виходячи з отриманих даних - сервіс будує карту з опадами і показує їх рух (причому, інформує чи гроза зі зливою, або слабкий дрібний дощ). В общем-то, один з найбільш інформативних в цьому плані. ?

Сила опадів показана на карті різними відтінками: світло сині-зелений - легка мжичка; оранжево-червоний - сильна злива з грозою (?).

До речі , мобільний додаток може вас попереджати автоматично про всіх негоди (за 1-3 години).

*

Варіант 2: WINDY.com

Сервіс: //www.windy.com/

Мобільний додаток (Android): //play.google.com/

Дощ, гроза - анімовані карти від WINDY.com

Цей сервіс відрізняється від інших своєю функціональністю і графічної складової: ви можете в меню праворуч вибрати те, що вас цікавить (температура, грози, вітер і ін.) - і на карті відразу ж почнуть з'являтися "розфарбовані" в різні кольори області.

Власне, орієнтуючись по ним - можна легко подивитися куди рухається негода. Мобільний додаток за функціональністю не поступається веб-сайту (прим .: якщо у вас слабкий ЦП на телефоні - можливі подвисания на інтерактивній карті).

*

Варіант 3: Яндекс-погода

Сервіс: //yandex.ru/pogoda/

Мобільний додаток (Android): //play.google.com/

Яндекс-погода: скріншот карти з опадами

Повністю російськомовний сервіс від компанії Яндекс. Дозволяє дуже швидко дізнатися стан справ по опадам, температурі, вітру, тиску ... (в меню зверху є зручний перемикач ?)

На мій скромний погляд - карти у них відмінні, а от прогнози по опадам йдуть з деякою затримкою (по крайней мере, якщо порівнювати з RainViewer). Може так стати, що про дощ ви дізнаєтеся, коли він почне накрапати (а не за 1-3 години ...).

Також не можу не відзначити, що у них дуже "передбачливе" і зручний мобільний додаток, яке щодня показує віджет з погодою на найближчий час ...

*

Варіант 4: Lightning Maps

Сервіс: //www.lightningmaps.org/

Скріншот з карт Lightning Maps

Цей сервіс передбачає виключно грозу і блискавки. Ті ділянки карти, де зараз небезпечно - позначаються оранжево-червоними кружками (?).

До речі, на сайті працює анімація і можна поглядати куди прямує грозову хмару (якщо у напрямку до вашої області - то розраховувати на хорошу погоду не доведеться ...).

*

Варіант 5: «наукастінг» від Гідрометцентру Росії

Сервіс: //meteoinfo.ru/nowcasting

Прогноз опадів на найближчі 2-6 годин / скріншот з сайту Гідрометцентру Росії

Чим цікавий сервіс: крім відображення поточної погоди, він може передбачати за 2-6 годин сильні зливи і шторми з досить високою точністю.

Як це їм вдається? Справа в тому, що Гідрометцентр при допомозі своїх моделей і екстраполяції останніх тенденцій (виявлених при метеорологічних спостереженнях) "пробує" моделювати карту опадів (вона, власне, і доступна по посиланню вище).

Взагалі, передбачити шквали вітру та сильні зливи - не завжди просто (в силу їх короткого періоду "життя"). Але тим не менш, дещо сьогодні (завдяки сучасним технологіям) побудувати вдається ...

*

Прикмети до дощу ?

Карти-картами, але крім сучасних технологій є і ще деякі моменти, за якими можна з непоганою ймовірністю прогнозувати негода (і багато старих люди з успіхом це роблять). Кілька найбільш "точних" прийме я зібрав нижче ... ?

1-Ластівки низько літають, 2-бульбашки на калюжах

  1. Низьколітаючі птиці (?) - сильний провісник дощу! (Справа в тому, що перед дощем повітря стає вологіше і крила комах тяжчають - вони починають літати нижче, а за ними спрямовуються і птиці ...). До речі, зазвичай дивляться на ластівок ...;
  2. Якщо нічна роса довго не висихає - то з високою ймовірністю буде сильний дощ і гроза;
  3. Горобці масово купаються в пилу - до дощу;
  4. Птахи замовкли і перестали щебетати - чекайте грім;
  5. Дощові черв'яки перед сильною грозою виповзають з землі;
  6. Якщо під час дощу на калюжах видно великі бульбашки - це провісник затяжного дощу (?);
  7. Якщо місяць бліда і її краю не чіткі - це до дощу (якщо її контури чисті і яскраві - на гарну погоду);
  8. Якщо у вас безпричинно починають боліти суглоби, спина - провісник різкої зміни погоди (зазвичай, це помічають люди у віці);
  9. Квіти почали сильно пахнути, а сонечко марит - до сильного дощу;
  10. Якщо в перші дні квітня дме сильний вітер - в червні чекай рясних дощів!

*

Також багато хто помітив, що якщо взяти з собою парасольку - то шанс потрапити під сильний дощ зменшується в рази (зазвичай, його і не доводиться діставати - наче дощ пройшов скрізь, а над вами було невелике "вікно" ?).

*

До речі , вважається, що, якщо раптово пішов дощ в день весілля, під час початку вашої поїздки, або на рибалці - це хороший знак і провісник удачі!

*

На сім поки все, на цьому відкланюється ...

До речі, не забудьте взяти парасольку! ..

Успіхів!

?