Що таке біткоіни простими словами - чи можна стати мільйонером за допомогою криптовалюта?

Доброго часу доби!

Зараз про біткоіни не говорить хіба тільки ледачий. Навіть по першому каналу ні-ні, та й покажуть якийсь матеріал ...

Зізнатися, чесно, мене теж частенько запитують про нього, причому, що дивно, нерідко люди у віці ☺. Тобто інтерес до цієї теми досить-таки великий, а тому було вирішено випустити кілька статей по цій темі.

Даний пост буде про те, що таке взагалі криптовалюта і біткоіни зокрема (також його називають: bitcoin, btc, биток, битки та інші похідні) . Весь матеріал спробую викласти на простому і доступною мовою в формі найпопулярніших питань, які задають абсолютно всі, хто починає розбиратися в даній тематиці.

І так ...

*

5 найважливіших питань про біткоіни

❶ Що таке біткоіни? Якщо це гроші, то чому ними не можна розплатитися в магазині?

Криптовалюта (на англ. Мові - "cryptocurrency") - це цифрова віртуальна валюта, яка захищена криптографією (тобто грубо кажучи, надійно зашифрована сучасними технологіями. Про криптографію см. На Вікіпедії) .

Найголовніше її відмінність від всіх інших валют, які були до неї (рублі, долари і т.д.) - вона дуже надійна, швидка, не підконтрольна нікому (жодній країні світу). До того ж, вона децентралізована: тобто немає якогось центру, який за неї відповідає і її друкує (як наприклад, рублі). В цьому її плюси і мінуси ...

Багато хто вважає біткоіни - цифровим золотом ...

Біткоіни ж - це одна з найпопулярніших і відомих криптовалюта, їй можна користуватися тільки в мережі Інтернет. На нього, звичайно не купиш щось в звичайному магазині (принаймні в Росії на сьогоднішній день) - тому що за нашими законами розплачуватися можна тільки рублями.

До того ж, в нашій країні ця валюта ще не набрала потрібної популярності, але, наприклад, в Японії біткоіни був узаконений і їм можна здійснювати покупки в багатьох магазинах (в великих містах).

Взагалі, хотілося б відразу відзначити, незважаючи на велику кількість нових слів - робота з біткоіни нічим не відрізняється від роботи з рублями в тому ж КИВИ-гаманці. Ви також бачите, скільки у вас біткоіни на гаманці, також можете їх відправляти за потрібними адресами, користуватися обмінниками для введення / виведення / обміну на інші валюти: рублі, долари і ін. (До речі, рублі, євро, долари - називають фіатнимі грошима) .

Звідки беруться біткоіни, хто їх друкує?

Ніхто їх не друкує, і немає якогось одного центру (або комп'ютера в мережі), який їх випускає. Тобто база про всіх біткоіни і про їх переміщення знаходиться на безлічі комп'ютерів в мережі (і постійно синхронізується між різними ПК). Тобто підробити їх практично нереально!

Видобувають ж біткоіни шляхом складних математичних обчислень на потужних комп'ютерах (зараз на домашньому ПК немає сенсу навіть пробувати добути біткоіни, бо потрібно дуже потужне залізо з хорошою відеокартою, і не однієї (саме тому, зараз ігрові відеокарти виросли значно в ціні)) . До речі, операцію по проведенню цих математичних розрахунків на ПК для видобутку криптовалюта називають Майнінг (докладніше на Вікіпедії).

На сьогоднішній день, найпростіший спосіб отримати біткоіни - це купити їх (точніше, певну їх частину, тому що 1 біткоіни зараз - коштує близько 17 000 $, далеко не кожному по кишені ☺). Купувати можна навіть зовсім невелику частину від одного біткоіни, наприклад, 0.00000001 BTC (це 1 Сатоши (як у рубля є копійки, так і у біткоіни - є Сатоши, тобто мінімальна його частина, менше він не ділиться)).

Навіщо взагалі купувати Битки, якщо на них нічого не купиш в магазині?

Може бути відповім нерозумно, але все ж: за сірниками або за картоплею люди теж не ходять з золотом, сріблом, або якими-небудь акціями. Проте, їх багато купують. Теж саме і з біткоіни:

  • по-перше, перевівши частину грошей в криптовалюта - ви діверсіфіціруете свої кошти (тобто знижуєте свої ризики - давно адже відомо "не тримай всі яйця в одному кошику");
  • по-друге, біткоіни останні кілька років тільки зростав у ціні, а значить це може бути вигідно (чому не заміна вкладку в банку?);
  • по-третє, ви можете купити щось в іншій країні або зробити переклад в будь-яку точку Світу за лічені секунди (і ніякі санкції переклад не заблокують)!

Однак, якщо дивитися на вартість біткоіни не по роках, а, наприклад, по днях - то вона дуже волатильна (тобто мінлива). За один день біткоіни дорожчав або дешевшав, часом, на десятки відсотків! Тому, не факт, що, купивши криптовалюта, ви примножите свій капітал - можливо втратите ...

Тому, є одне і дуже важливе правило (особливо для новачків): чи не вкладайте всі свої заощадження в біткоіни (по крайней мере, поки більш-щонайменше не розберетеся, як і що там влаштовано).

Якщо вже так загорілися покупкою криптовалюта - візьміть невелику для себе суму (яку не шкода втратити) і придбайте на неї біткоіни: спробуйте потім перевести його з гаманця на гаманець, подивіться, як і що працює, розберіться! ..

*

❷ Де дізнатися курс біткоіни, скільки він коштує?

Як вже сказав вище, курс біткоіни постійно "скаче" (адже його стабільність не підтримує жодна держава), а тому, перед будь-якими операціями з ним, непогано б знати його курс (усереднену вартість по більшості бірж, де його можна купити). Наведу нижче кілька кращих сайтів на цю тематику (на свій погляд).

//coinmarketcap.com/all/views/all/

Цей сайт примітний тим, що на ньому можна знайти практично все криптовалюта, а не тільки біткоіни (ну хіба немає тільки маловідомих і недавно з'явилися). Оскільки він англійською, розшифрую деякі стовпчики (див. скрін нижче):

  1. Name (Bitcoin) - назва криптовалюта на латиниці в оригіналі;
  2. Symbol (BTC) - то, як вона скорочується (на біржах, де продаються біткоіни, часто використовуються тільки скорочення);
  3. Market Cap ($ 289 055 896 004) - капіталізація ринку (скільки грошей вкладено в цю криптовалюта);
  4. Price ($ 17 221,2) - поточна вартість 1 монети (1-го біткоіни);
  5. Circulating Supply (16 784 887) - скільки всього монет в обігу. Чим більше це число, тим, як правило, дешевше одна монетка;
  6. Volume (24h) - який обсяг торгів за 24 години;
  7. % 1h,% 24h,% 7d - відсотки зміни вартості криптовалюта за 1 годину, за 1 добу (24 години), і за 7 днів. Природно, чим вище зелені відсоточок - тим вам краще (якщо, звичайно, ви купили конкретну криптовалюта ☺).

All Cryptocurrencies - все криптовалюта

Також, відкривши на цьому сайті будь-яку з валют, ви можете дізнатися більш детальну інформацію про динаміку зміни її вартості, подивитися графік, дізнатися біржі, де її можна купити. Загалом, дуже багато корисної інформації, рекомендую!

//bitinfocharts.com/ru/markets/

Цей сайт російською, орієнтуватися тут легше. Тут, на мій погляд, більш наочно представлена ​​інформація: відразу видно вартість криптовалюта в біткоіни і доларах, є міні-графік курсу, при наведенні - показується список бірж і ціна. Також в верхньому меню можна вибрати в якій валюті показувати ціну криптовалюта (наприклад, долари можна замінити на рублі, або євро).

Курси криптовалюта на сьогодні

До речі, також на цьому сайті є згруповані списки: найновіші криптовалюта, найпопулярніші та ін. Зручно!

//ru.cryptotops.com/

Цей сайт дозволяє переглядати всі найпопулярніші криптовалюта в залежності від їх капіталізації (причому, ціни на монетки показуються і в рублях, і в доларах, і в біткоіни, що дуже зручно!). Також тут дуже наочно відображається зміна ціни у відсотках за останні 24 години і 7 діб. Рекомендую також занести в закладки.

CryptoTops - список найпопулярніших криптовалюта 2018

*

❸ Де придбати біткоіни, і де їх зберігати?

Варіантів з одного боку - багато, з іншого - є певні складності ... Наведу нижче кілька актуальних бірж і обмінників, які допоможуть вирішити це завдання (попутно, розбираючи їх, вкажу на складності та їх рішення).

? Ремарка!

Як купити біткоіни за рублі банківською картою (дешево, з невеликою комісією від 1% ☺) - покрокова інструкція

//yobit.io/

Дуже зручна біржа для початківців. Перш за все тим, що після реєстрації на ній - ви можете відразу ж внести рублі або долари за допомогою QIWI (або Payeer, AdvCash, Perfect Money, Capitalist) і купити біткоіни. До того ж, поки у вас невелика сума - не обов'язково зберігати біткоіни в окремому гаманці, можна залишити його на біржі.

Також зазначу, що на біржі YoBit.Net досить таки багато різних криптовалюта, є ламповий чат справа (де вас можуть нацькувати, що купувати, а що продавати). Загалом, атмосфера розташовує до торгівлі!

Важливо!

Проте, з часом, коли сума стане для вас значна, рекомендую все ж зберігати біткоіни на спец. гаманцях. Про це можете дізнатися:

- на офіційному сайті Bitcoin - //bitcoin.org/ru/;

- на Вікіпедії по Bitcoin - //ru.bitcoinwiki.org/wiki/.

Трохи нижче розгляну, як купити біткоіни на прикладі:

  1. після реєстрації на YoBit.Net, відкрийте розділ "Баланс";
  2. далі в пошуковий рядок введіть RUR або USD;
  3. напроти потрібного гаманця натисніть кнопку з "Плюсом" (тобто поповнити);
  4. виберіть потрібну платіжну систему і введіть суму (див. скрін нижче).

YoBit.Net - поповнення балансу USD

Після поповнення балансу, для торгівлі, потрібно:

  1. відкрити в лівому меню розділу "Маркет" вкладку "USD" (або "RUR" - в залежності від того, чим поповнили рахунок);
  2. в "Маркет" з'явитися список криптовалюта, які можна купити за USD або RUR - вибираємо, наприклад, BTC (тобто біткоіни);
  3. далі ви побачите біржовий графік, під ним два невеликих вікна: покупка і продаж. Вводите суму по якій хочете купити, кількість валюти, що купується і тиснете кнопку "Купити" (в общем-то, тут є деякі тонкощі тому що ціна не постійна - це не магазин, а біржа ☺. Загалом, потренуєтеся .. .).

YoBit.Net - покупка Bitcoin (BTC) за долари

Важливо!

Вам може здатися біржа YoBit.Net досить складною, але це на перший погляд. Для торгівлі криптовалюта - вам без будь-якої біржі (а краще парочки) - не обійтися. На багатьох обмінниках ціна на біткоіни в рази вище, ніж при покупці на біржі.

До того ж, хочу додати, що розібратися в одній біржі - ви без зусиль зможете орієнтуватися і у всіх інших.

//exmo.me/

Ця ще одна біржа для торгівлі криптовалюта. Вона багато в чому схожа на попередню. Правда, тут не так багато інших криптовалюта, крім біткоіни, зате в деяких випадках - дешевше висновок / введення засобів (рублів, доларів).

До того ж, якість біржі не завжди оцінюється тільки кількістю монет. Взагалі, я вам раджу спробувати і ту, і цю, яка більше сподобатися - ту і виберіть. Тим більше, що комісії на введення / виведення всюди постійно змінюються ...

EXMO - 17201.04 ▼ BTC / USD

//www.bestchange.ru/

А ось це вже не біржа, а моніторинг обмінників: на сайті ви можете вибрати напрямок обміну (наприклад, QIWI на Bitcoin) - і ви побачите список найвигідніших обмінників, які проводять цю операцію. Тут все просто: вибираєте потрібний вам обмінник - дивіться курс (є постійна ціна), якщо ви погоджуєтеся на її - то проводите обмін. Ніякої біржової торгівлі ...

До речі, цей моніторинг стане в нагоді не раз і не два при різних варіантах обміну, рекомендую додавати в закладки!

Обмін QIWI RUB на Bitcoin (BTC) - де вигідніше обміняти

Додам, що всі обмінники на BestChange проходять ретельну перевірку, і в разі негативних відгуків користувачів на їх роботу - можуть бути виключені. Тому, як правило, проблем з обміном не стається (я за 4-5 років роботи, зробивши сотні обмінів, пару раз стикався із затримками при перекладах (і то, про них попереджали заздалегідь ...)).

*

❹ А крім біткоіни, є ж інші криптовалюта? Може бути купити їх?

Так, є (думаю, це питання вже частково освячений по тексту вище). Одні з найпопулярніших, це: Bitcoin, Ripple, Etherium, Bitcoin Cash, Cardano, Litecoin, NEM, Stellar, TRON, IOTA, Dash, NEO, EOS, Monero і ін. (Див. Скрін нижче).

Актуальний список найпопулярніших криптовалюта на сьогоднішній день можете дізнатися тут: //ru.cryptotops.com/

CryptoTops - 14 найпопулярніших криптовалюта початку 2018 року

Описувати кожну з них - думаю, великого сенсу немає (тим більше, потрібно величезна стаття, і до того ж я маю дуже туманне уявлення про багатьох монетах ☺). Краще поговорити про те, чи варто купувати щось відмінне від біткоіни чи ні ...

Взагалі, питання досить філософське: купувати чи не купувати? ..

Зверніть увагу на відсоток зміни вартості валюти: багато криптовалюта виросли за 7 минулих днів на 20%, на 50%, деякі на 438% (а деякі маловідомі - взагалі на 2000% і вище). Якщо порівняти зі звичайними банківськими вкладами на 5-10% річних - то взагалі, як ніби космос!

АЛЕ! Зверніть увагу, що деякі криптовалюта, навпаки, впали в своїй ціні на 50 ÷ 80% і вище. Уявіть, що ви можете запросто втратити частину своїх кровно-зароблених грошей ... Вибрати правильно ті криптовалюта, які будуть рости в ціні - справа не найпростіше (і зміни ціни вниз - сильно тисне на нерви, скажу я вам ☺).

Я б виходив все-таки з суми, яку не шкода втратити, і яка не завдасть шкоди звичайному буття і сім'ї. Тим більше не вкладати всі свої заощадження, і вже не приведи Господи, брати кредити або вкладати позикові кошти (по крайней мере, поки ви в цьому не розберетеся)! У кожного ця сума буде своя - ось на неї і спробуйте ризикнути, спробувати побути біржовим аналітиком.

До речі, деякі криптовалюта навіть за місяць можуть збільшитися в ціні в 20-30 разів (і більше)! Якщо ви правильно і вдало вкладіть відносно невелику суму в 3000 руб. (Наприклад), можете за місяць заробити кілька середніх зарплат по Росії! А уявіть, зароблену цю суму ви ще раз вдало вкладіть? Складно уявити величину вашого профіту ...

Так що, не завжди все залежить від суми - багато від аналітичного складу розуму, витримки, нестандартного мислення і везіння. Так, що дерзайте! Стати мільйонером - сьогоднішня ситуація дає кожному!

? Ремарка!

Ще одна моя стаття про те, чи варто взагалі купувати біткоіни (роздуми і філософський підхід).

*

❺ Якщо я куплю криптовалюта - я зароблю, або це все обман, піраміда?

Частково я на це питання відповів вище. Може бути заробите і станете мільйонером (можливо навіть за доларовими ☺), а може і ні, а може взагалі - не отримаєте нічого ...

Деякі, ті хто купівлі біткоіни в 2009-2010-2011, стали мільйонерами - адже з того часу біткоіни виріс в сотні разів в ціні! (Як я пошкодував, що ні витратився в той час на нього ☺, хоча адже читав тоді, подумав, що якась дурниця ...). Так, що заробити цілком реально.

Тепер про ту критиці, яку ллють на криптовалюта ...

Багато експертів говорять, що біткоіни згодом буде коштувати 50000 $, 100000 $, і навіть мільйон доларів! Інші експерти мають іншу точку зору, кажуть, що це чергова піраміда, створена, щоб заробити на довірливих людях гроші.

Однозначно я відповісти на це питання не готовий, але наведу свої думки трохи нижче ...

  1. піраміди, як правило, не вирішують жодної задачу. Біткоіни тощо. Криптовалюта дозволяють вирішувати проблеми фінансів: якщо розвивати цю технологію, то незабаром, можливо, кількість банків, юристів, економістів, бухгалтерів, потрібних країні - можна буде ділити на 10 від наявних на сьогоднішній день (а може і на 100 ☺) ;
  2. над пірамідами, як правило, не працює безліч математиків, інженерів, програмістів зі світовими іменами (як це роблять над криптовалюта);
  3. багато країн вже стали узаконювати криптовалюта (Японія, Білорусь, яке де в Євросоюзі, готуються закони в США, Росії та багатьох ін. країнах);
  4. багато мільярдерів, міжнародні компанії, корпорації починають працювати з криптовалюта.

Підводячи підсумок, особисто я вважаю, що за криптовалюта майбутнє (я не говорю зараз конкретно про біткоіни, Ефір, або інші монетки, я про технології ...). Ця нова технологія дозволяє зробити життя простіше, краще, дозволить звільнити частину людей від бюрократичної роботи, і направити їх в творців. Те значить, що розвиток технології буде йти без сумніву вперед (а вже біткоіни це буде, чи щось інше - не знаю ...).

Не дарма, багато країн замислюються про випуск своєї власної криптовалюта (як вам, наприклад, якщо вийде кріпторубль ? Новини останнім часом миготіли, може до чого і додумаються ☺).

*

До речі, всіх вітаю з Різдвом.

Додатки по темі вітаються ...

Успіхів!

?

Перша публікація: 07.01.2018

Коригування: 10.02.2020