Як скопіювати CD / DVD диск на комп'ютер (робимо резервну копію: переносимо старі диски на зовнішній HDD)

Питання від користувача

Добрий день.

У мене в колекції за останні 20 років накопичилося багато різних CD / DVD. Хочу їх перенести на зовнішній диск (вже купив на 5 ТБ, думаю, на нього близько 1000 "залізе", якщо один DVD = 4,5 ГБ).

Підкажіть, як все це краще зробити: щоб і за часом не так накладно, і все вмістити ...

Добрий день.

З одного боку - питання вже трохи застарів (років так на 5-7 ?), з іншого - за останній рік отримав вже не першу варіацію подібного прохання ... (мабуть на самоізоляції дехто вирішив привести в порядок полки).

Взагалі, скопіювати дані з оптичних дисків можна "по-різному" - нижче приведу кілька варіацій. Залежно від того, який перед вами диск - вибирайте потрібне! ?

? На допомогу!

Як відкрити дисковод на комп'ютері / ноутбуці. Що робити, якщо Windows не бачить CD / DVD-дисків.

*

Способи, як можна скопіювати старі CD / DVD диски

важливе зауваження

Перш, ніж ви почнете посилено займатися своєю колекцією CD / DVD - я все ж дозволю висловити один момент (який, можливо, заощадить вам час!).

Справа в тому, що багато фільми , музика , ігри та ін. Розважальний контент (з DVD) - ймовірно вже є в мережі! Тобто, швидше за все вам непотрібно витрачати час на копіювання та конвертацію "всього і вся", а простіше зайти на онлайн-ресурси і знайти цей контент (якщо він вам потрібен).

наприклад:

  1. музику можна знайти на сервісах ? "Ощад Звук" і "Яндекс-музика" (це офіційно!);
  2. відео та кіно досить ? на розміщення відеофайлів ? онлайн-кінотеатрах (чимало ресурсів проводить акцію - 1-2 руб. за місяць-другий підписки!);
  3. гри зараз можна знайти на ? Steam, Microsoft Store, Battle.Net і ін. ресурсах (причому, багато безкоштовні, або "віддаються" за символічні гроші).

Megogo - сторінка з прем'єрами

*

Таким чином , швидше за все, перенести зі старих DVD на HDD буде потрібно не все ~1000 дисків (наприклад), а всього лише кілька десятків ... Погодьтеся, це вже куди простіше і швидше! ?

*

? Варіант 1: для звичайних файлів (документів)

Якщо у вас на CD / DVD диску збережені якісь звичайні документи, файли (навіть та ж музика в MP3, відео в MP4) і т.д. і т.п. - то найпростіший варіант "Правка / копіювати" і "Правка / вставити"  (тобто саме звичне копіювання в провіднику).

Копіювати файли з оптичного диска

До речі , з багатьма старими CD / DVD дисками може виникнути неприємна ситуація: деяка частина з них може перестати читатися (через накопичені подряпин, пилу, старіння та ін.). Рекомендую ознайомитися з однією моєю заміткою (посилання нижче).

? На допомогу!

CD / DVD-привід не читає або не бачить диски, що можна зробити?

*

? Варіант 2: універсальний (в тому числі для ігор)

Деякі диски (особливо з іграми) не можна просто скопіювати за допомогою провідника. Потім, гра не запуститися (якщо мова йде про диски з відео - то можна втратити обкладинку, меню, порядок відтворення та ін.).

У цих випадках одним з найпростіших і надійних варіантів - буде копіювання диска в файл-образ (тобто в віртуальний диск, який буде дзеркальною копією справжнього). Відкриваються такі образи за допомогою віртуальних дисководів .

Можливо, що вищесказане трохи складно для розуміння початківцями - але все це вкупі робить одна і та ж програма, наприклад, Daemon Tools, Alcohol 120% і ін. (Розібратися легко!) ?

? На допомогу!

Як створити файл-образ з CD / DVD. Як його потім відкрити і прочитати інформацію на ньому.

Створити образ диска / програма Daemon Tools

*

? Варіант 3: для дисків з музикою (аудіо CD / DVD)

Тут можна піти декількома шляхами. Розгляну коротко про них нижче ...

*

1) У файл-образ  (приклад вище) - цей варіант підійде для будь-якого диска з музикою.

Єдина незручність: щоб прослухати музику з віртуального диска - його необхідно спочатку буде відкрити за допомогою спец. софта. Безпосередньо аудіо-програвачі відкривати файли-образи не вміють ...

*

2) Якщо це MP3-диск  - то можна просто знайти самі файли на компакт диску (наприклад, "song-1.mp3", "song-2.mp3" ) і скопіювати їх на HDD комп'ютера (в потрібну вам папку). Такі файли повинні легко відкриватися в ? будь-якому програвачі.

*

3) Якщо це аудіо-диск (CD / DVD / Blu-Ray і ін.)  - то найкраще "пройтися" по ньому за допомогою спец. програми (аудіо-граббера). Вона зможе копіювати всі мелодії з диска в MP3-файли (з такими файлами простіше працювати, ніж з образами, до того ж вони істотно менше важать).

Наприклад, в цьому плані можна порекомендувати безкоштовну програму ? VSDC Audio CD Grabber (легко перенесе все аудіо-диски на ваш HDD в потрібний вам формат).

VSDC Audio CD Grabber - скріншот вікна програми

*

? Варіант 4: для дисків з фільмами (DVD Video)

1) Через файл-образ - також, як і для музики, для дисків з відео цей спосіб працює (причому, для всіх *)!

*

2) Якщо на диску просто записані файли MP4, AVI, MKV - то їх достатньо скопіювати на HDD комп'ютера і відкрити за допомогою відеоплеєра.

*

3) За допомогою відео-граббер або ? конвертерів.

Цей спосіб підійде для DVD Video: на яких фільми збережені в декількох VOB-файлах, і їх не так-то просто скопіювати на HDD (і яких розмірів часто великий, і відкрити їх потім не завжди можливо / зручно).

У цьому плані мене свого часу врятував ? конвертер від Movavi. Він хороший тим, що автоматично знаходить все відеоролики на диску, швидко конвертує їх, попутно може об'єднати кілька відео в одне, плюс є готові пресети налаштувань для ТВ, приставок, ПК та ін.

Про те, як з ним працювати, і як я перегнав свою колекцію дисків - ? см. В цій замітці.

Список знайдених файлів на диску / Movavi-конвертер

*

Додатки по темі - вітаються!

Успіхів!

?