Як дізнатися свій ІПН онлайн. Як отримати свідоцтво ІПН, замовивши його через інтернет

Доброго дня!

Відразу хочу сказати, я ніякого відношення до порталу гос-послуг (і взагалі до податкової) відношення не маю! І ніяк не хочу підмінити або зіпсувати сенс сайту ФНС і гос-послуг. Все що написано нижче, засноване на своєму особистому (і близьких людей) досвіді отримання ІПН. Мета статті: доповнити і роз'яснити деякі моменти, які не очевидні багатьом користувачам на державних сайтах.

Почну відразу, з місця в кар'єр ... Взагалі, свідоцтво про присвоєння ІПН є звичайним листок паперу формату А4, на якому можна знайти 12 цифр (у кожної людини свій унікальний номер). У деяких випадках без цього свідоцтва нікуди, наприклад, у вас його можуть попросити при влаштуванні на роботу, при закладі банківського рахунку, при здійсненні різноманітних угод (купівля-продаж) і т.д.

Окремо хочу відзначити, що якщо ви навіть не ходили в податкову і не просили присвоїти вам ІПН - сам номер у вас швидше за все є (просто у вас немає листочка формату А4, самого свідоцтва). Я, звичайно, зараз говорю про громадян Росії, які росли і вчилися в своїй країні. Привласнюють його зазвичай після досягнення 14 років, можу помилятися, але як я думаю, відомості направляє освітня установа, де ви навчаєтесь ...

У цій статті розгляну пару питань: як дізнатися про те, який у вас номер ІПН, і як отримати листочок А4 (тобто свідоцтво).

Як дізнатися свій ІПН по інтернету

У деяких випадках буває необхідно просто знати свій ІПН (навіть не маючи свідоцтва). Для того, щоб отримати довідку (інформацію) про своє ІПН, вам необхідний буде паспорт. Після цього перейдіть на один з нижче представлених сайтів.

Сайти, де можна дізнатися свій ІПН:

  1. сайт ФНС: //service.nalog.ru/inn.do
  2. сайт державних послуг: //www.gosuslugi.ru/pgu/fns/findInn

Потім просто вводите свої персональні дані (форма як на скрині нижче). До речі, хочу відзначити, що сайт досить добре опрацьований, і якщо якесь поле не заповнено (або заповнене неправильно) - він поправить і підкаже, як потрібно правильно ввести дані.

Форма для введення персональних даних на сайті ФНС

Після цього, якщо ввели все вірно (і у Вас є ІПН) - сайт надасть вам заповітні цифри. Тут більше, на мій погляд, коментувати нічого ...

Як подати заявку на отримання свідоцтва ІПН через інтернет

Подана заздалегідь заявка по інтернету допомагає заощадити час і не мотатися в територіальний орган ФНС 2 рази: спочатку писати заяву, потім отримувати свідоцтво. До того ж, вам на пошту будуть приходити повідомлення про готовність (або неготовність  ) вашого свідоцтва. Погодьтеся, зручно?

До речі, крім паспорта, можливо вам стане в нагоді другий документ - СНІЛС.

1) Адреса для подачі заяви. 

Незважаючи на те, чи є у вас ІПН чи ні, послуга чомусь все одно називається "Постановка фізичної особи на облік в податковому органі на території Російської Федерації" .

Розташовується дана сторінка за цією адресою: //service.nalog.ru/zpufl/

2) Заповнення заяви.

Далі доведеться докладно заповнити форму заявки. В принципі, ніяких проблем заповнення персональних даних не викликає (вказуються такі дані: основні відомості про заявника, про його громадянство і документі засвідчує особу, контактні дані, адреса електронної пошти).

Пригоди можуть початися, коли ви дійдете до вибору і вказівки району, міста. Справа в тому, що мабуть сайт ще знаходиться в стадії розробки і не всі територіальні відділення внесені в базу ...

Примітка! Якщо в пункті "Про місце проживання" є тільки певний район, а самого вашого міста немає, і таким чином неможливо зареєструвати заявку - то спробуйте залишити поле "Район" порожнім, і натисніть "Далі". Потім в полі "Місто" виберіть своє місто ...

3) Заява зареєстрована (повністю заповнено).

Після того, як заявка буде повністю заповнена, ви побачите повідомлення, щось на кшталт:  "Статус Вашої заяви про взяття фізичної особи на облік в податковому органі на території Російської Федерації, що має реєстраційний номер ******: заявка зареєстрована." .

Примітка! Якщо статус вашої заяви чернетка - то воно не буде розглядатися ФНС, відправте заяву заново (заповніть пропущені поля), щоб змінився статус заяви на зареєстровано.

Важливо! Вводите тільки свій діючий e-mail адресу, на нього будуть приходити повідомлення про статус вашої заяви!

Ще один важливий момент: запам'ятайте або запишіть номер своєї заявки! Коли підете в податкову за свідченням, може вийде не дуже приємна ситуація, якщо раптом інспектор не зможе знайти вашу заяву. За цим номером знайти заяву буде і простіше, і швидше!

4) Зміна статусу.

Через певний час вам на електронну пошту прийде повідомлення про зміну статусу вашої заяви. Приблизно такого змісту:  "Статус Вашої заяви про взяття фізичної особи на облік в податковому органі на території Російської Федерації, що має реєстраційний номер ******: прийнято до виконання.".

Скільки чекати про зміну статусу заяви - сказати важко, в кожному територіальному відділенні - індивідуально. Наприклад, мені прийшло через 5 днів. До речі, так само буде вказана адреса вашого територіального відділення ФНС, його режим роботи, і перелік документів, з якими потрібно прийти за свідоцтвом (зазвичай, досить одного паспорта).

5) Відвідування відділення ФНС .

У призначений час приходите з паспортом (і іншими документами, якщо оні були вказані в листі), з номером заяви (я рекомендував його зберегти / записати). Податковий інспектор, до речі кажучи, перевіряє: правильність заповнення заяви про взяття на облік, поданого через Інтернет, згідно з пред'явленими вами документам (добре б, щоб не було стикувань, інакше можуть змусити писати заяву ще раз).

Якщо все в порядку - то забираєте своє свідоцтво ІПН. Час в податковій (якщо там немає черги, до речі, рекомендую йти вранці) ви можете практично не затратити - 5-10 хв! Просто, швидше за все, ваше свідоцтво ІПН вже давно у них роздруковано: його досить взяти з папки і передати вам в руки ...

PS

В цілому, сама ідея послуги подачі заяви через інтернет, на мій погляд, відмінна (все таки XXI століття )! Єдиний засмучує момент: поки не доопрацьований інтерфейс сайту ФНС, і є територіальні відділення, які не внесені до бази сайту. Але думаю, це вони швидко поправлять ...

На цьому у мене все. До речі, можливо деякі моменти до часу вашого прочитання поміняються, тому що видно, що з сайтом вони працюють. За доповнення - буду вдячний.

Всім всього доброго!