Комп'ютерні ігри: яка від них користь? Чого доброго може навчити гра, і так чи погана ігроманія ...

Всім доброго часу доби!

Сьогоднішня стаття буде присвячена іграм, а точніше, відношенню до них, про користь, яку вони можуть привнести в наше життя ...

Останнім часом, дуже багато людей піддають нещадно критиці комп'ютерні ігри. Мовляв, молоде покоління проводить багато часу за ними, нічому не вчаться, не прагнуть до чогось високого, так це взагалі хвороба "ігроманія" зветься і т.д.

Насправді, на мій погляд, не все так погано. Просто позитивні моменти багатьма людьми опускаються, особливо старшим поколінням (у якого в дитинстві не було подібних гаджетів). У цій статті хотілося б виступити адвокатом (захисником) любителів ігор, і висловитися про користь, яку вони отримують, проводячи час за любимо заняттям!

І так ...

*

Про користь комп'ютерних ігор

Навчання і тренування

Почну, мабуть, з головного - будь-яка комп'ютерна гра, крім гарного проведення часу в ній, вчить вас чомусь новому (правда, про це ніхто не замислюється). Причому, вчаться новому як діти, так і дорослі.

Наприклад, візьмемо таку популярну логічну гру, як тетріс (сюди ж можна віднести і різні змійки, споруди і т.д.). Здавалося б, яку користь може дати ця гра?

Насправді ви тренуєте уважність, швидкість реакції рук (і в цілому реакції), вміння передбачати ситуацію на 1-2 кроки вперед, зорову пам'ять. Все це особливо корисно для дітей.

Тетріс (дуже популярна гра)

Мені можуть заперечити, мовляв, то більшість грає не в тетріс і змійки, а в різні стрілялки або, взагалі, мережеві ігри (Танки, Варкрафт і ін.). Тут теж є, що додати ...

По-перше, в таких іграх, щоб бути успішним, потрібно розвивати навик планування (тобто збирати золото, або будь-яку іншу валюту, в залежності від гри, думати, коли і як що-небудь зробити, купити і ін.).

По-друге, в багатьох цих ігор в поодинці дуже складно чогось досягти - доводиться об'єднуватися в групи з людьми, а значить потрібно вміти правильно спілкуватися, домовлятися, приходити до компромісів, поступатися (навик спілкування теж важливий!).

По-третє, тому що в них ви спілкуєтеся - то ви навчаєтесь швидко друкувати на клавіатурі. Погодьтеся, що в сучасному світі, де всюди нас оточують комп'ютери - навик явно небезкорисний!

WOW (популярна мережева гра)

В окрему категорію я б виніс різні ігри стратегії (є, як економічні, так і глобальні, так і загального плану). Подібні ігри можуть допомогти в математиці , та й взагалі, в навику економного ведення господарства (так, сказати, жити відповідно до достатків).

Це в грі, якщо ви розорилися, можна легко перезавантажити компанію і почати заново - в житті так не зробиш і наслідки куди гіршими! Багато людей через кредити (часто взятих від невміння планувати і прораховувати економічно свої дії) потрапляють в дуже складні життєві ситуації. Напевно, краще, коли людина за допомогою гри зможе відпрацювати цей так потрібний йому навик в житті.

Цивілізація - комп'ютерна гра стратегія

Ну і остання категорія ігор, яку не можу не відзначити - це квести (в яких необхідно крок за кроком вирішувати якісь завдання, щоб рухатися далі)! Відмінно розвивають логіку, мислення і уважність. Вирішуючи загадку, придивляючись до кожної деталі на екрані, ведучи пошук самих малопомітних предметів, ці навички відмінно тренуються!

Гра квест - Тибет

*

Навчання іноземним мовам (наприклад, англійської)

Вирішив винести навчання іноземним мовам в окрему категорію. Насправді, багато хто з тих, хто вивчав іноземну, підтвердять, що часом дуже складно себе змусити вчити нові слова, щось там запам'ятовувати і т.д. Але уявіть, встановивши улюблену гру на англійській мові (скажімо) - вчити мову ставати набагато цікавіше!

По-перше, багато предметів ви вже будете знати, як переводяться. По-друге, про багатьох значеннях слів можна здогадатися з контексту гри. По-третє, процес навчання буде цікавим, а значить ви його не закинути! Навіть нове слово в словничок шукати набагато цікавіше, тому що воно вам необхідно щоб пройти далі в грі (а пройшовши далі - побачите ще десяток нових слів!). Така ось "залежність" дозволяє набагато швидше освоїти і вивчити мову!

*

Зняття втоми, поліпшення настрою, приємне проведення часу

Багато з нас після важкого робочого дня (або навчального), вимотавши нерви, продовжують накручувати себе ввечері, не даючи відпочити і розслабитися організму. Тим часом, почавши грати в улюблену гру, ви самі не помічаєте, як за якихось 5-10 хвилин часу забуваєте про багато проблем, а через годинку приємного проведення часу - поліпшується і настрій.

А поліпшивши настрій, до речі, з'являється бажання зайнятися й іншими корисними заняттями: піти на прогулянку, зустрітися з друзями, відвідати близьких і т.д.

Після важкого дня - немає настрою навіть займатися підготовкою до Нового Року ...

Думаю, багато хто чув відому приказку, що "всі хвороби через нерви ...". Вчасно заспокоюючи нервову систему - можна уникнути багатьох інших хвороб, тобто годину улюбленої гри - це як заспокійливе на душу (і продовження життя)! І, вважаю, що в цьому плані з комп'ютерними іграми можуть посперечатися не так вже й багато інших захоплень в житті людини.

*

Можна підправити здоров'я

Крім поліпшення настрою і зняття стресу (нервового напруження, про який я висловився вище) - ігри можуть поліпшити здоров'я і в іншому плані. Наприклад, якщо ви пошкодили руку - то друкуючи, роблячи щось за комп'ютером (в т.ч. і граючи), ви здорово розробляєте кисті, пальці, деякі групи м'язів. Природно, це все позитивно позначається на їх стан.

Також додам, що багато з допомогою ігор позбувалися від інших, набагато більш небезпечних (по крайней мере, на мою думку) залежностей: алкогольної, наркотичної, сильної депресії, і ін.

*

Нові знайомства

Для проходження ігор (особливо стосується мережевих) доводиться часто спілкуватися з іншими людьми. І нерідко, коли люди знаходять собі хороших друзів і приятелів навіть в інших країнах! Я вже не кажу про те, що багато створювали сім'ї, познайомившись в який-небудь комп'ютерній грі.

Знайомства - відмінна можливість, яку дають гри

До речі, часом подібні знайомства дуже допомагають у житті, наприклад, нерідко, коли такий ось "мережевий" приятель виручить тебе в скрутну хвилину набагато більше, ніж навіть твої родичі! Так, що в іграх можна знайти дуже близьких по духу і захопленням тобі людей (адже, якщо вони також прийшли в цю гру, попалися тобі на шляху - дуже ймовірно, вони в чомусь схожі на тебе ...).

*

Можна заробляти на цьому (прямо чи опосередковано)

Так! За допомогою ігор можна заробляти, ніколи не знаєш, де знайдеш, а де втратиш ...

Зазначу, що я не маю на увазі гру на гроші, тому що це випадкові заробітки, і до того ж дуже небезпечні!

Мова про те, що дуже часто захоплення іграми призводить людей до якихось суміжних з ними спеціальностями. Наприклад, один мій знайомий добре вчився, закінчив аспірантуру, а в підсумку захоплення іграми - його привело до дизайнерського справі: подобалося йому колись малювати різних персонажів з ігор (навчання ніяк не пов'язана з цією тематикою). Інший приклад, захоплення іграми призвело хорошого товариша до програмування - отримав другу вищу, і змінив професію (буває і так ...).

Прямий і непрямий заробіток в іграх

Варіантів, насправді, багато: деякі стають професійними гравцями, беруть участь в турнірах і т.д. Інші, прокачують різні вміння і продають ігрову валюту за реальні гроші. Треті, грають в ігри, де є можливість (при досягненні певних заслуг) - вивести ігрову валюту в реальні гроші. Ще хтось, починає збирати ігрові ПК, розбирається в залозі, консультує з збірок і т.д.

Ніхто не говорить, що прямо все з перерахованого вище - це надійна професія на року. Однак, крім основної професії (або роботи) - погодьтеся, що зовсім не погано мати подібну підробіток (тим більше, в наше непростий час). Поєднати, так би мовити, приємне з необхідним для життя!

*

Ще пару слів ...

Ну і останнє на захист любителів пограти скажу, що багато людей (є серед них і ті, хто їх критикує!) І без ігор проводять купу часу в непотрібних і навіть шкідливих справах! Хтось дивиться все підряд серіали, інші - обговорюють і "промиваю кістки" кожного знайомого, треті - сидять в під'їздах, розмальовуючи стіни. Чи це краще заняття?

Але в цілому, все добре в міру. Міру ніхто поки що не визначив, але я погоджуся з тією думкою, що якщо у людини немає ніяких занять та інтересів взагалі крім ігор, то це не зовсім нормально (і так, тут напевно доречно говорити про "ігроманії").

*

PS : варто відзначити, я не психолог і не маю медичної освіти, тому все, що написано вище - це особиста обивательське точка зору на проблему ігроманії. Можливо в чомусь я не зовсім правий, і люди з медицини куди більше розбираються в цьому питанні ...

На цьому все. Додатки по темі - вітаються.

Успіхів!