Чи не купуєте ви підробку? Як перевірити товар на справжність і якість: взуття, ліки, фото-техніка, хутряні вироби та ін.

Доброго часу доби!

Напевно, багато хто з новин чули, що частина товарів (продаються в Росії) буде спец. чином маркуватися , і, зрозуміло, ціна на них стане трохи вище ... (наприклад, взуття, хутряні вироби, ліки і т.д.).

До речі, в 2020 р. ця "маркування" вже діє! І навіть більше, планується, що до кінця року маркуватися стане і молочна продукція, і велосипеди, і ін. Категорії.

Але що це дає? (крім підвищення ціни ?)

Тепер, прийшовши в магазин, - ви зможете за допомогою смартфона по штрих-коду швиденько подивитися всю "таємницю" про товар (виробник, дата виготовлення, шлях транспортування і т.д.) і зрозуміти, справжня чи річ, чи варто її брати. Звучить, начебто, не погано ?! ?

*

Коротко по суті

Тепер про те, як цю всю перевірку можна зробити ...

? КРОК 1

Для початку вам знадобитися сучасний смартфон з камерою, яка здатна вважати штрих-код (не нижче 8 мегапікселів).

На нього потрібно встановити спец. додаток - ? "Чесний ЗНАК - Перевірка якості" (посилання на Play Market, не реклама!). Ця програма безкоштовно, призначене для зчитування: маркувань, QR-кодів, кодів Data Matrix з упаковок будь-яких * товарів.

Скріни додатки "Чесний знак"

* Data Matrix - це спец. код, що формується індивідуально для кожної одиниці товару (тобто у двох різних пар взуття одного виробника - він буде відмінний)!

Перевірити цей код можна на будь-якому етапі руху товару. Також цей код фіксується в державною системою маркування "Чесний знак" . Доступ до цієї системи мають всі контролюючі органи в нашій країні.

*

? КРОК 2

Прийшовши в магазин знайдіть цікавить вас і уважно огляньте його коробку.

У своєму прикладі я взяв взуття: соотв. штрих-код нанесений на одній з граней упаковки.

Штрих-код на упаковці

*

? КРОК 3

Далі потрібно дістати смартфон, запустити додаток "Чесний знак" і провести сканування цього штрих-коду.

Як правило, якщо код не розмило вологою і він чітко надрукований - то сканування відбувається без проблем, на протязі 1-2 сек.!

Наводимо камеру на упаковку з товаром

*

? КРОК 4

Далі додаток повідомляє нам "багато" інформації про даний товар: виробник, найменування, бренд, маршрут доставки, код маркування, термін придатності, і ін.

До речі, додаток на основі отриманих даних - автоматично робить висновок про те, чи справжній товар. Див. Приклад нижче ( ? ).

Результат перевірки - товар справжній

маршрут транспортування

*

? Що робити, якщо товар не пройшов нашу "перевірку"

Буває й таке...

Для початку варто сказати, що перевірка може завершитися по-різному:

  1. додаток може повідомити, що про даний товар немає інформації в базі (це може означати, що дана категорія товару ще не підлягає обов'язковому опису);
  2. додаток також може повідомити, що код завдано з порушенням, і є висока ймовірність, що товар явл. підробкою (див. скріншот нижче ?). Зрозуміло, в цьому випадку краще відмовитися від покупки товару і дозволити програмі відправити інформацію до відповідних інстанцій ...

Можлива підробка

Далі, в залежності від типу порушення, скарга буде передана в одну з контрольно-наглядових служб. Після (в ідеалі) повинна бути проведена перевірка звернення: чи все в порядку у продавця і виробника (зрозуміло, якщо звернень буде багато - то перевірка буде прискорена ...).

*

PS 

Незважаючи на всю критику даного "нововведення", я все ж вважаю, що задумка по своїй суті не погана! Тим більше, коли питання стосується ліків і продуктів: як не крути, а марковані товари хоча б якось контролюються і відповідають якимось нормам.

Інше питання, що у нас в країні (нерідко) будь-яку гарну ідею можуть "перетворити" в "сумну історію". Будемо сподіватися, що цього разу так не станеться ... ?

*

Додатки по темі - будуть дуже до речі!

У мене по темі поки все, удачі!

?