Комп'ютер і здоров'я: 5 важливих правил для того, щоб не зіпсувати зір і поставу!

Доброго часу доби!

Якщо так подумати, то, з одного боку, добре, що у нас комп'ютерні технологію розвиваються семимильними кроками: багато моментів в житті тепер значно легше (наприклад, можна за 5 хв. Купити квитки через Інтернет, записатися до лікаря, отримати довідку з податкової і багато інше) .

А з іншого - у багатьох галузях без комп'ютера вже практично не можна працювати (причому, це відноситься не тільки до програмістам), і доводиться сидіти за ним мало не весь робочий день! Та й просто любителі ігор - теж часом перестараються, і проводять багато часу за монітором ...

Така довга робота за комп'ютером - не може не позначатися на нашому здоров'ї. І, на жаль, мало хто про нього згадує до перших дзвіночків ...

Найчастіше, спостерігається почервоніння очей (іноді свербіж, печіння), втома спини, кистей рук, затікає шия і інші малоприємні моменти. Саме тому, я вирішив відкрити рубрику про здоров'я на своєму блозі, і написати цю статтю. Сподіваюся, вона комусь допоможе зберегти здоров'я!

*

Як обладнати робоче місце для збереження здоров'я

Підтримувати здоров'я значно простіше і дешевше, ніж потім його відновлювати!

Важливо!

Я не лікар і не маю медичної освіти. Тому, якщо вас турбує здоров'я - зверніться до лікаря. Ця стаття побудована на особистому досвіді, і покликана зберегти здоров'я (саме лікуватися з її допомогою, боюся, не вийде).

Правильний стіл і стілець

Мабуть, почну з найголовнішого. Знаєте, через що найбільше втомлюється спина, шия, руки? Через неправильного і не комфортного сидіння за комп'ютером.

Дуже багато хто використовує "новомодну" меблі, в якій монітор стоїть вище рівня очей, руки на виїжджає підставці дуже низько (в слідстві чого, перенапружуються кисті, тому що їх нема на що спершись) і т.д.

Один з кращих варіантів - це використовувати самий звичайний письмовий стіл (парту) , приблизно, як на малюнку нижче. Зверніть увагу, щоб відстань до монітора було не менше 50 см (деякі фахівці рекомендують 70 см)!

Також бажано, щоб монітор був трохи нахилений (під кутом 20-30 градусів) по відношенню до вашого погляду.

Як правильно сидіти за ПК

Крім цього, рекомендую звернути увагу на стілець . Дуже бажано, щоб у нього була зручна і висока спинка, підлокітники і висоту стільця можна було регулювати (ви не уявляєте, як подібне простий пристрій - полегшує роботу). В принципі, всім цим вимогам відповідає зараз будь-який класичний комп'ютерний стілець.

Якщо у вас на роботі стоїть звичайний стілець (без підлокітників і регулювання висоти), рекомендую вам розоритися хоча б на дешеве подібне крісло - збережете своє здоров'я!

Режими роботи: завдання часу

Дуже багато користувачів ПК роблять одну СУТТЄВОЇ помилку: вони не влаштовують перерв ! Вкрай бажано кожні 40-60 хв. відволікатися від монітора хоча б на 5-10 хв. і робити вправи для очей і тіла (про це див. нижче - пункт 3).

Якщо вправи робити не можна (в силу різних причин) - то хоча б підійдіть до вікна, і просто подивіться в далечінь: порахуйте кількість птахів, що сидять на дереві, кудись поспішають людей, машини і т.д.

Щоб не забути про те, що у вас повинен бути перерва, вкрай рекомендую встановити яку-небудь утиліту. Я користуюся EYE Defender .

EYE Defender

Сайт: //eyedefender.en.softonic.com/

Маленька безкоштовна програма, що дозволяє встановити таймер на певний час. Наприклад, задасте інтервал 45 хв. - через цей час у вас на екрані з'явиться нагадування (або навіть заставка) про те, що пора зробити перерву. Загалом, точно не забудете (головне, цей самий перерву не відкладати, виробити рефлекс як у собаки Павлова ?)!

Крім цього, якщо ви зазвичай проводите весь робочий день за ПК, рекомендую влаштовувати "розвантажувальні" дні . Наприклад, на вихідні 1-2 дня взагалі не підходити до ПК і телевізору.

Також не зайвим буде їсти частіше рибу, моркву і чорницю (в них містяться елементи, корисні для очей). В аптеках є спеціальні вітаміни, на основі чорниці (наприклад, "Чорниця і лютеїн" та ін. Взагалі, це краще узгодити з лікарем) .

? На допомогу!

Програми для контролю часу роботи за комп'ютером (допоможуть зберегти зір)

Що робити в перерви: вправи для очей і тіла

Як вже сказав вище, в перерви між роботою за ПК вкрай бажано не просто відволіктися від нього, але і зробити вправи. Ось про них пару слів нижче ...

Для очей:

  1. часто поморгайте протягом 30-90 сек. При довгому сидінні за комп'ютером, ми рідко моргаємо, а через це поверхня очі "сохне", а часте моргання зволожує поверхню (також можна користуватися і краплями);
  2. підійдіть до вікна і подивіться в далечінь, через 10-15 сек, подивіться в близь, наприклад, на квітку на вікні, потім знову в далечінь. Таким чином постійте 3-4 хв. Вправа дуже добре тренує очні м'язи;
  3. подивіться очима вгору / вниз, вліво / вправо. Поробіть кругові рухи (можна як з відкритими, так і з закритими очима);
  4. також можна закрити очі і зробити їм легкий масаж руками.

До речі!

Щодо втоми очей я вже писав на блозі статтю, також рекомендую ознайомитися

Що стосується тіла , то тут здорово допомагають самі звичайні вправи, знайомі майже всім з уроків фізкультури:

  1. витягування рук і долонь: вперед, вгору, вниз (в сидячому і стоячому положенні, див. малюнок нижче);
  2. нахили: вперед, назад, вліво, вправо;
  3. кілька присідань так само не стануть зайвими;
  4. частина вправ можна робити, навіть сидячи на робочому місці.

Просто багато хто не надає їм значення, а коли починають робити їх - сподіваються на миттєвий результат. Такі прості "потягування" потрібно завести в звичку, і тоді кисті рук і шия не знатимуть втоми!

Рекомендовані вправи для спини, шиї, ніг і кистей рук

Правильна настройка монітора, відеодрайвера

Від того, що за монітор і як він налаштований - залежить дуже багато чого. Якщо з зображенням щось не так, очі починають швидко втомлюватися, і з часом почне сідати зір. Тому, поставтеся до цього серйозно!

Якщо у вас старий ЕЛТ-монітор, зверніть увагу на частоту розгортки : вона повинна бути не менше 85 ГЦ. Ще краще - 100 ГЦ. Дізнатися її можна в налаштуваннях відеодрайвера (якщо у вас встановлені і оновлені драйвера на відеокарту - досить просто натиснути правою кнопкою мишки в будь-якому місці робочого столу, або скористатися значком в треї поряд з годинником (шукайте IntelHD, nVidia або AMD)).

ЕПТ-монітор // як приклад

Intel (R) Graphics Control Panel - частота розгортки, частота оновлення

Хочу відзначити, що до нових ЖК-моніторах це не має відношення - 60 ГЦ для них це норма, і зображення для очей цілком комфортне при такій розгортці (тому що в них використовується інша технологія).

Правда, варто відзначити, що ЕПТ-монітори зараз використовуються все рідше, тому більше на цьому параметрі не загострював увагу ...

Другим моментом, на що варто звернути увагу - це дозвіл екрана . Через неправильно підібраного дозволу, картинка на моніторі може бути або занадто великий, або занадто дрібною, що в обох випадках доставляє незручність!

Найкраще, дозвіл підбирати досвідченим шляхом: встановити одне - перевірити, підійшло чи; потім перевірити друге, третє. Таким чином, можна за пару хвилин встановити найоптимальніше вирішення для вашого монітора і ваших вимог.

? Про те, як дізнатися поточний дозвіл екрана і змінити його, у мене є окрема стаття. Тому, тут більше не зупиняюся на цьому ...

Оптимальне дозвіл // У Windows 7 натиснути правою кнопкою по робочому столу, в меню клікнути "Дозвіл екрану" (в Windows 8/10 - "Параметри екрану").

Яскравість і контрастність  - також є важливими параметрами будь-якого монітора. Дуже яскраве зображення на екрані (особливо біле світло) - може сильно позначатися на втоми очей.

Взагалі, велике значення має освітлення в приміщенні: якщо воно хороше - то яскравість слід додавати, якщо в приміщенні занадто темно - то яскравість краще зменшити (іноді до мінімуму).

Занадто яскраве світло в повній темряві - досить шкідливий для очей, тому що їм доводиться постійно перебудовуватися з яскравого світла на темний фон (саме тому рекомендують приміщення і робоче місце, в якому стоять ПК, рівномірно висвітлювати).

Налаштування шрифту слід також приділити деякий час. Якщо шрифт на екрані занадто дрібний, погано-розбирається - то читати його важко, потрібно напружуватися, що також негативно позначається на зорі. Рекомендую ознайомитися з ще однією статтею на моєму блозі, про те, як збільшити і налаштувати шрифт.

Розташування робочого місця, його обладнання

Це також дуже важливий момент. Наведу тут основні моменти ...

освітлення місця

Вкрай бажано, щоб кімната в якій ви працюєте була рівномірно освітлена. Звичайна маленька настільна лампа (як на фото нижче) - не найкращий варіант, тому що будуть по-різному-освітлені ділянки (десь яскравіше, десь темніше).

Зараз є в продажу спеціальні люмінесцентні лампи для комп'ютерних столів (і точкові світильники), які способи рівномірно висвітлити всю площу робочого столу.

Приклад освітлення робочого місця з комп'ютером // не найкращий варіант

Також зверніть увагу на денне світло: яскраві промені сонця викликають відблиски на екрані, і заважають нормально сприймати зображення.

Тому, вкрай бажано завісити вікна шторами (на роботі підійде варіант навіть з простим заклеюванням вікон газетою ?), або встановити ПК в кімнаті так, щоб на його екрані не було відблисків.

? До речі , кількість відблисків і відсвічування також залежить і від типу поверхні екрану: воно може бути матовим або глянсовим.

На матовою поверхні виникає куди менше відблисків. Тому, якщо є можливість купити новий монітор, то при проблемах з "сонцем", я б рекомендував вибрати саме матову поверхню.

Більш докладно про монітори ...

*

Протяги (відкриті вікна, кондиціонер)

Сильно "покарати" спину і шию можуть протяги на робочому місці. Якщо є можливість, від відкритих вікон краще перебувати подалі. Також якщо вікна відкриті, намагайтеся прикривати двері, щоб не так відчувалося. Як варіант, на себе варто що-небудь накидати.

Якщо на вас дме кондиціонер, то:

  1. якщо є більш вдале місце - краще пересядьте (але, розумію, що в офісах це зробиш не завжди ...);
  2. спробуйте налаштувати кондиціонер так, щоб він дув вгору (у багатьох моделей регулюється козирок);
  3. крайній варіант - зробіть з щільного паперу (наприклад, картон, в офісах його вистачає) козирок і приклейте скотчем до кондиціонера так, щоб потік повітря йшов над вами.

Приклад козирка для кондиціонера, щоб не дув холодний повітря прямо на вас // Такий же можна зробити з картону

*

З приводу клавіатури

Тим, хто багато друкує, я б порекомендував звернути увагу на клавіатуру. Деякі фахівці, стверджують, що від чорної клавіатури швидше втомлюються очі і біла / сіра більш краща (зараз мода на чорне, а раніше, якраз були популярні білі ...).

Також, дуже бажано, щоб клавіші на клавіатурі легко і без сильного натискання спрацьовували. Завдяки цьому, у вас ні пальці, ні пензля рук не будуть перенапружуватися. Зараз у продажу навіть є такі клавіатури, де продавлювати клавішу і немає необхідності - достатньо просто доторкнутися до потрібного місця (правда, вони ще не отримали широкої популярності, і я не впевнений, що за ними зручно працювати).

*

Зайвий папір, документи та ін. "Сміття" на робочому столі

І останнє, не раз помічав, що у багатьох на робочому місці чого тільки немає: якісь документи, папери тощо. "Мотлох", який лежить місяцями і ніяк не використовуються.

Помічено, що якщо ви чимось не користуєтеся тиждень - то прибравши його з робочого місця (куди-небудь в стіл, подалі), ви не будуть е відчувати якогось дискомфорту, і продуктивність ваша не зміниться.

До того ж, зайвий "сміття" за робочим місцем заважає часом облокотиться, розвернутися (немає того зручності, що могло б бути без нього).

Посил полягає в підтримці простого порядку на своєму місці (а не наводити його раз на місяць ☝). Тоді самі не помітите, як додасться і зручність, і працювати буде приємніше. У мене все, удачі всім!

*

Сподіваюся, інформація була вам корисна ...

За доповнення по темі - окреме мерсі!

Успіхів!

?

Перша публікація: 31.12.2017

Коригування: 10.02.2020