Принтер друкує смугами: що можна зробити для виправлення

Доброго часу доби!

Сьогоднішня замітка буде про "наболілої" проблеми будь-якого офісу / відділу (де волею-неволею доводиться роздруковувати багато документації).

Взагалі, смуги при роздруківці можуть зустрічатися як на лазерних, так і на струменевих принтерах. Основна проблема при поява. смуг - не завжди просто однозначно сходу назвати їх причину (дещо, звичайно, може сказати їх характер: зверніть увагу, це білі НЕ надрукований області, або навпаки - чорні вертикальні / горизонтальні лінії).

Як би там не було, в цій невеликій замітці я приведу декілька з найбільш частих причин такого "поведінки" принтера, а також вкажу пару простих способів їх усунення.

І так ...

? Інші т іпов ті проблеми принтера !

1) Не друкує принтер [рішення]

2) Як зробити принтер мережевим. Як підключити мережевий принтер, настройка Windows

3) Як скасувати друк документа на принтері: очищення черги друку

*

Чому з'являються смуги при друку, і як їх усунути

«Висохли» чорнило на друкуючій голівці

Якщо ви не користувалися принтером вже деякий час - чорнило на друкуючій голівці могли "підсохнути" (зрозуміло, це відноситься до струменевих принтерів).

Багато принтерів мають спец. функцією очисти друкуючої головки .

Для її запуску - потрібно відкрити ? панель управління Windows і перейти в розділ "Обладнання і звук \ Пристрої та принтери" . Далі слід відкрити властивості проблемного принтера. ?

властивості принтера

У властивостях багато що залежить від моделі принтера і його драйвера. У більшості випадків достатньо відкрити вкладку "Сервіс" ( "Обслуговування") і вибрати пункт "Очищення друкувальної головки" . Далі принтер трохи "продзижчить" і якість друку стане помітно краще.

Примітка: після прочищення рекомендується також провести операцію калібрування.

Прочищення та калібрування!

Важливо!

Не всі принтери можуть самостійно провести очистку головки. Деякі старі моделі не мають для цього спец. помпи. В цьому випадку - чистку проводять вручну (див. Інструкцію з експлуатації до вашого пристрою).

*

Закінчуються чорнила / тонер

До речі, зверніть увагу на характер смуг. Часто "білі" смуги (не надрукований ділянки) можуть вказувати на що закінчується фарбу (тонер). Див. Приклад нижче. ?

Врятувати на деякий час ситуацію можна діставши картридж з принтера і злегка його потрясти (актуально для лазерного принтера). Тонера рівномірно розподілиться, і принтер зможе надрукувати ще якусь кількість листів в норм. якість.

Характер смуг - білі на тлі основного тексту

Що стосується струминного принтера - то зазвичай він завчасно сповіщає про те, що фарби залишилося на "n-е" кількість листів. Іноді калібрування головки (див. Вище) допомагає продовжити "життя" і надрукувати додатково дек. аркушів.

мало чорнила

Але рішення в цілому одне - міняти картридж (до-заправляти!).

*

Фарба (тонер) потрапили на хутро. частини принтера

Ця проблема, звичайно, виникає зі старими принтерами (у яких вже не один раз заправляли / міняли картриджі). Усунути цю причину можна різними способами (звичайно, залежить ще від моделі вашого принтера):

  • скористатися спец. очисними листами і комплектами для принтера (купується окремо в спец. магазинах);
  • відкрити кришку принтера і подивитися на власні очі - якщо залишки тонера / фарби видно на роликах і хутро. частинах - акуратно протерти їх за допомогою сухої ватної палички (до речі, її можна злегка змочити засобом для миття вікон (спирт - вкрай не рекомендується!)). ?

Очищаємо сухий ватною паличкою брудні місця

Зверніть увагу, що на вал і ролики могли потрапити і сторонні предмети: пил, шматочки паперу та ін. Це все теж може бути причиною застрягання і поява. смуг на роздруківках.

*

Картридж став «пропускати» тонер (фарбу)

Найчастіше це проблема картриджів, які вже ні один раз заправляли. Тонер або фарба можуть злегка просочуватися через отвори (зазори) і потрапляти на папір при роздруківці.

Злегка потрясіть картридж

Перевірити цілісність картриджа лазерного принтера вельми просто: достатньо витягти його з принтера, і злегка потрясти над білим аркушем паперу. Якщо побачите, як чорний порошок сиплеться на лист - висновок очевидний, картридж пора міняти!

Картридж на зміну!

*

Несправність друкуючої головки

Для початку: не можу не відзначити, що в окремих випадках 2-3-х кратна прочищення голівки, перевірка сопел, і калібрування (за допомогою стандартної функції, вбудованої в ПЗ принтера) допомагає на деякий час відновити роботу пристрою.

Але це стосується лише тих "несправностей", які викликані засохлої фарбою. В інших випадках, її необхідно буде міняти.

До речі , у багатьох струменевих принтерів друкуюча головка знаходиться в картриджі (і, зрозуміло, при його заміні, ця проблема автоматично вирішується). Втім, принтери від Epson мають окрему головку, і часто її заміна коштує досить дорого (іноді дешевше замінити сам принтер на новий).

Струменевий картридж - принцип. схема

*

Якщо ви вирішили питання якось інакше - повідомте в коментарях!

Успіхів!

?