Чим зайняті ваші колеги за комп'ютером або як вести облік робочого часу співробітників і підлеглих

Доброго часу доби!

Ця стаття буде корисна тим, хто хоче дізнатися про своїх колег (підлеглих): хто і як працює за комп'ютером (ПК), які сайти дивиться, на що витрачає основний час, у скільки починає роботу, і у скільки її завершує.

В общем-то, корисна стаття для начальників і керівників (або для тих, кому вони доручили вести контроль за співробітниками, зазвичай, це системний адміністратор (рідше менеджери по персоналу) ?).

Не секрет, що управляти людьми - досить складна і не просте завдання. Це тільки в розмовах на кухні слово "начальник" звучить гордо, але нерідко ця посада - справжня кара (я думаю, мене зрозуміють ті, хто хоч раз в житті намагався керувати, контролювати, і відповідати за, хоча б, 3-5 чол. на не "хлібному" місці!).

У цій статті хочу навести невелику "паличка-виручалочка", яка може полегшити цю задачу ...

*

Облік робочого часу: розбираємося з усім по порядку

вибір ПО

У ролі "чарівні палички" нам знадобитися одна невелика програмка - "Офіс метрика" . ?

*

Офіс метрика ?

Сайт розробника: //office-metrika.ru/

Відмінна, проста, легка в налаштуванні і освоєнні програма для контролю і обліку робочого часу співробітників. На відміну від аналогічних програм, дозволяє швидко освоїтися з запустити в роботу процес контролю навіть тим, хто погано знайомий з ПК.

Так само хочу відзначити, що програм дозволяє отримувати досить якісні і різноманітні звіти, що важливо. В общем-то, рекомендую до використання та аналізу раб. часу співробітників (до речі, в кінці статті навів ще кілька аналогічних програм, і дав невелике порівняння з цієї) .

Важливо! Ця програма дозволить більш ефективно розподіляти фонд зарплати, знизити витрати і т.д. 

Коротко про головне:

  1. почну, мабуть, з головного - для її встановлення та налаштування НЕ ПОТРІБНО мати які-небудь спец. знаннями - досить встановити її, потім конфігурувати спец. файл для установки на інші ПК, встановити його, і отримувати звіти (впоратися навіть зовсім початківець користувач!);
  2. повний облік робочого часу співробітників: таблиці, діаграми та ін. (багато звітів, приклади будуть представлені нижче в статті);
  3. можливість перегляду працюючих програм, відкритих сайтів тощо. (з похвилинною статистикою);
  4. звіти можна експортувати в файли Excel і HTML;
  5. можливість будувати табель обліку раб. часу;
  6. підтримка все популярний Windows 7, 8, 8.1, 10 (32 і 64 біт). Програма російською на 100%!

*

Початок роботи: як запустити і налаштувати «Офіс метрику»

Ну, посилання на саму програму я привів вище. Думаю, що скачати і встановити її проблем не буде (все стандартно).

Тепер "Офіс метрика" почне контролювати один комп'ютер - ваш ПК! І ось тут найактуальніше питання - що робити, щоб програма почала вести контроль за іншими ПК.

Для цього потрібно зробити:

  1. спочатку створити спец. EXE-файл (свого роду агент), в програмі він називається модуль збору даних (для його створення - є кнопка "Підключити");
  2. згенерований EXE-файл (агент) - потрібно запустити на всіх ПК, які ви хочете контролювати. Думаю, зробити це не складно - один раз прийти раніше співробітників (або затриматися).

Генерація модуля збору даних. Для цього в програмі є кнопка "Підключити"  - натисніть її. Далі вас попередять, що буде згенеровано спеціальний файл -  "Модуль збору даних" , погоджуємося і продовжуємо (знову тиснемо кнопку "Підключити" , див. Скрін нижче, стрілки 1 і 2).

Підключити нового співробітника

Після вибору папки, куди ви хочете зберегти EXE-файл, побачите звіт, що OfisMetrikaAgent (модуль збору даних) готовий.

Тепер цей файл потрібно запустити на комп'ютерах, які ви хочете контролювати, і з яких хочете отримувати звіти про те, що на них відбувається. Після установки OfisMetrikaAgent, хвилин через 15-20 на ваш комп'ютер почнуть надходити дані статистики: хто і що робить.

Модуль збору даних

Думаю, що проблем з запуском звичайного EXE-файлу (тобто як і будь-якої програми) не виникне, і тому, я плавно переходжу до звітів та налаштування відображення співробітників.

*

Налаштовуємо графік роботи, перейменовуємо співробітників та ін.

Рекомендую не затягувати з налаштуванням програми (особливо, якщо плануєте встановити модуль збору даних на багато інших ПК).

Щоб задати назву вашої компанії, відділи (наприклад, відділ з продажу, з юридичних питань та ін.), Перейменувати співробітників і т.д. - відкрийте вкладку "Компанія" (див. Скрін нижче).

компанія

Для настройки глобальних параметрів компанії потрібно:

  1. спочатку натиснути мишкою по "Компанія" (цифра 1 на скрині нижче);
  2. потім ввести назву вашої компанії (цифра 2);
  3. вказати графік роботи (до речі, він може бути фіксований, вільний, по годинах - різний, як для кожного співробітника, відділу, так і для всіх однаковий. В цьому плані програма гнучка);
  4. далі задається графік роботи: робочий час, перерва, вихідні дні (цифра 4 і 5);
  5. зберігаємо дані (цифра 6 на скрині нижче).

Компанія, відділи, співробітники

Для того, щоб перейменувати конкретного співробітника (а при їх підключенні - вони будуть відображатися, як ім'я ПК), потрібно:

  1. спочатку вибрати його в колонці зліва, в структурі компанії (цифра 1 на скрині нижче);
  2. потім поставити його ПІБ (2);
  3. вказати посаду (3);
  4. вказати телефон (4);
  5. вказати відділ (якщо ви їх створили кілька);
  6. вказати графік і робочі дні, зберегти дані.

Налаштування співробітника

До речі, щоб додати відділ в "Офіс метриці" потрібно всього лише натиснути одну кнопку -  "Додати / Додати відділ" (знаходиться знизу, зліва головного вікна програми - див. Скрін нижче).

Додавання відділу

*

аналіз звітів

Щоб побачити детально, ніж, скільки часу, коли та ін. Займався конкретний співробітник у компанії - просто виберіть його зі списку зліва.

У вкладці "огляд" будуть показані загальні дані про продуктивному, непродуктивному часу (до речі, поки програма НЕ налаштована до кінця, продуктивний час  - вельми відносне поняття).

вкладка огляд

Для більш конкретного аналізу продуктивності  - є спец. вкладка "Продуктивність" : тут відображається щохвилини, скільки часу, і як було витрачено (щоб дані в цій вкладці були достовірними на які можна спиратися, необхідно спочатку налаштувати вкладку "Зміст", про неї нижче).

оцінка продуктивності

У вкладці "зміст" натисніть "показувати таблицю" , і перед вами постануть всі програми, які були відкриті за час роботи користувача.

Далі ви можете задати для кожної програми - чи стосується вона до продуктивної роботи (наприклад, для редактора, Word - буде продуктивною програмою, для бухгалтера 1 C, непродуктивною для всіх - WinAmp).

До речі , крім завдання конкретних програм, можна задати навіть сайти, які з них відносяться до продуктивної часу, які ні.

В общем-то, тут просто потрібно витратити якийсь час на складання білих / чорних список (потім істотно полегшитися аналіз роботи багатьох працівників).

Налаштування продуктивності

До речі, вкладка "Зміст / Показувати діаграму"  - вельми непогано дозволяє оцінити роботу співробітника в цілому: чим він займався. У мене, як видно на скрині нижче, основний час роботи за ПК - це робота в браузері Chrome.

Графік популярності програм

Вкладка "Активність" може бути дуже корисна для швидкого перегляду найпродуктивніших годин роботи.

діаграма активності

Вкладка "Хронометраж" дозволить Вам побачити похвилинну хронологію роботи за контрольованим ПК: ви зможете оцінити, ніж конкретно людина займалася, скажімо, провівши годину-дві в Chrome.

Посекундна зайнятість / щохвилинний хронометраж

Ну, і остання вкладка "Табель" : з часом навпроти кожного дня буде відображатися числа (відпрацьовані години). Натиснувши на конкретного дня, ви дізнаєтеся в подробицях скільки людина працювала (і як працював), зможете оцінити повну статистику і проаналізувати її (приблизно те, що я приводив на 5-7 скронях вище).

готовий табель

До речі, ось непоганий скріншот нижче, який показує всі сам за себе: тов. Нікітіна (як видно на графіку нижче) працює куди більше годин, ніж тов. Петров (я, звичайно, не беру тут ефективність , та й невідомо, хто і чим займається, у кого яка посада, і які завдання стоять).

порівняння роботи

*

Кількість робочого часу / ефективність

Цілу статтю присвятив контролю за співробітниками, а тепер хочу сказати пару слів в їх захист ?. 

Чомусь багато керівників (особливо старого гарту) приділяють мало значення таким параметром, як ефективність роботи (к-ть зробленого, кількість вирішених питань).

Наприклад, співробітник може весь день просидіти тільки в потрібних програмах (начебто молодець), а зробити набагато менше того, хто працював всього пару годин (згідно з будь-метрик).

Тому , на мій погляд, скрізь потрібно підходити комплексно. Так, звичайно, добре знати, хто, чому, і коли зайнятий на робочому місці, але і не потрібно забувати про ККД працівника ... ?

*

PS

Пару слів про аналогічних програмах для контролю роботи за ПК ?

Взагалі, звичайно, програм для контролю за співробітниками досить багато: є серед них, як досить вдалі рішення, є і не дуже. Перерахую кілька продуктів, з якими знайомився я.

Kickidler

Хороші і зручні графіки, запис дій співробітників (поетапна). Крім того, є можливість вести контроль всіх співробітників в режимі онлайн! При тестуванні, зауважив одну особливість - програма пригальмовує, часто підвисає. Загалом, є свої проблеми ...

Time Doctor

Є безкоштовна версія. Багатофункціональна, багато звітів і графіків (щось середнє).

CleverControl

Відмінна програма для контролю за співробітниками. Багато в чому схожа на "Офіс метрику", хіба тільки звіти ще більш детальніше. Правда, програма розрахована на більш підготовленого користувача.

Стахановець

На мій скромний погляд, програма не для контролю співробітників, а для прихованого шпигунства. Та й продукт не на стільки зручний, поки розберешся, пройде не одну годину часу ...

CrocoTime

Вельми непогана програма. Націлена для контролю великої кількості ПК (на мій погляд) - від 30 машин і більше (причому, навіть після установки на кілька сотень машин - вона не гальмує і звіти приходять, обробляються вчасно).

Мінус: проблема з налаштуванням проксі-сервера (в загальному, початківцю, її б я не рекомендував).

*

На цьому поки все ...

Успіхів!

?

Перша публікація: 14.02.2017

Коригування: 5.01.2020