Як стиснути образ ISO

Питання від користувача

Добридень!

Підкажіть з однією проблемою. У мене є образ ISO, його розмір 4,38 ГБ. Мені потрібно записати його на флешку, але він не влазить. Чи можна якось стиснути ISO образ, хоча б на 300-400 МБ?

Інша частина питання вирізана як не інформативна ...

Добрий день.

Ну, по-перше, хочу відразу всіх попередити, що стиснути як картинку (в 10 раз, наприклад) образ ISO навряд чи вийде.

По-друге, про ступінь стиснення не можна сказати щось певне - деякі образи вдається стиснути аж на 20-50% (а іноді і більше), інші лише на 2-3%. Багато що залежить від того, які файли в ньому: якщо багато документів, текстових файлів і ін. - то ступінь стиснення може бути істотною; якщо ж, наприклад, вже стислі-пережатие файли - то добре, якщо буде 1-2% ...

Гаразд, як би там не було, я приведу декілька варіантів вирішення питання, але який з них краще саме в вашому випадку - можна буде сказати тільки після експерименту ... ? Спробуйте кожен.

Способи, як можна стиснути образ (в тому числі ISO)

❶ Варіант 1: використання архіваторів

Мабуть, це самий очевидний і простий спосіб щось стиснути, в тому числі і образи (причому ступінь стиснення може бути досить значною!). Правда, при стисненні образу таким методом є один істотний мінус - для того, щоб його використовувати (наприклад, змонтувати в віртуальний привід), необхідно буде спочатку витягти файл з архіву (на що може знадобитися час, особливо, якщо файл великий).

В допомогу!

Безкоштовні архіватори для Windows - найзручніші програми - //ocomp.info/arhivatoryi-analog-winrar.html

Як приклад я взяв один свій образ ISO (в якому зберігаю кілька папок з документами, і пару настановних файлів). Його розмір становить ~ 198 Мб (див. Скрін нижче).

Початковий файл

Для архівування я використовував WinRAR (думаю, ця програма є у багатьох на ПК, так що навіть шукати нічого не треба ...).

Примітка: для стиснення просто натисніть правою кнопкою мишки по файлу образу, і в контекстному меню виберіть опцію "Додати до архіву", див. Приклад нижче.

Додати в архів (за допомогою WinRAR)

Далі вкажіть формат архіву (наприклад, RAR), ступінь стиснення (рекомендую максимальну), і натисніть OK.

Метод стиснення - максимальний

В общем-то, після завершення архівування - ви отримаєте звичайний архів (всередині якого буде образ). У моєму випадку файл став менше приблизно в 4 рази (див. Скрін нижче.)!

Було 198 МБ, стало 48 МБ

Зрозуміло, для збільшення ступеня стиснення можна вибрати інші архіватори і формати. Наприклад, той же 7z в ряді випадків показує велику ступінь стиснення (можна ще виграти 3-10%!).

❷ Варіант 2: відредагувати образ і видалити з нього все зайве

Інший спосіб кардинально зменшити розмір образу - це видалити з нього частину інформації (наприклад, якісь документи могли застаріти, частина файлів вам вже просто не потрібна і т.д.). Щоб це зробити - необхідно скористатися спец. програмами (для ISO образів рекомендую вибрати UltraISO).

Свій приклад нижче покажу як раз в UltraISO.

І так, запускаємо програму, і відкриваємо наш образ (який хочемо зменшити, видаливши з нього якісь дані).

UltraISO - відкрити файл

Далі все файли, які є на ISO, постануть в редакторі UltraISO як в звичайному провіднику. Тобто їх можна в 1-2 кліка мишки легко видалити (див. приклад нижче). Наприклад, я просто клікнув правою кнопкою мишки на одній з папок, а після вибрав "Видалити" .

Примітка: зазначу, що крім видалення, ви можете і щось додати. Наприклад, видалити одні файли, додати інші.

Видаляємо частина файлів з ISO

Після того, як редагування образу ISO буде завершено, натисніть по меню "Файл / Зберегти як" (приклад нижче), вкажіть місце на HDD куди ви збережете новий ISO файл.

Зберегти як (UltraISO)

В общем-то, на цьому редагування можна вважати завершеним. Новий ISO файл може бути набагато менше, ніж ваш вихідний файл (все залежить від того, скільки файлів з нього ви видалите).

Розмір нового образу ISO став істотно менша!

❸ Варіант 3: використовувати спец. софт, здатний перетворити ISO в ін. стиснений образ

Цей спосіб не такий ефективний як попередні, зате при його використанні є дві незаперечні плюси:

  • ми не видаляємо ніякі файли з образу;
  • образ можна легко і швидко змонтувати в віртуальний привід і почати використовувати (погодьтеся, це істотно швидше, ніж витягувати його спочатку з архіву).

Покажу парочку способів ...

Спосіб 1: UltraISO

Використовуємо все ту ж UltraISO. ?

1) Відкриваємо образ ISO в UltraISO, який хочемо стиснути (без скрін, це просто).

2) Переходимо у вкладку "Інструменти" і натискаємо по функції "Конвертувати" .

UltraISO - інструменти, конвертувати

3) Вибираємо формат "Стиснутий ISO (ISZ)" , і тиснемо на кнопку  "Конвертувати" .

стиснутий ISO

4) Далі потрібно дочекатися закінчення операції. Як правило, стиснення відбувається досить швидко (у всякому випадку точно не повільніше, ніж працює архіватор).

процес стиснення

5) Готово! Стиснутий образ (в форматі ISZ) важить в 2,5 рази менше, ніж вихідний (це в моєму випадку так, в вашому - цифри можуть бути інші ?).

Різниця в розмірі між звичайним і стисненим ISO

Спосіб 2: Virtual CD

Virtual CD - це багатофункціональна програма для роботи з образами (підтримує вона не тільки ISO). В її арсеналі є така корисна опція як стиснення образів. Це можна здійснити за рахунок його конвертації в особливий формат, виконуваний лише Virtual CD. Зазначу, що програма підтримує 4 ступеня стиснення.

Перейдемо безпосередньо до справи (скріни зробив з версії Virtual CD v.10.7). І так, спочатку необхідно вставити наш ISO в віртуальний дисковод: тому що Virtual CD вбудовується в провідник, це робиться дуже швидко і просто (див. Скріншот нижче).

Вставляємо ISO в віртуальний дисковод

Далі потрібно відкрити головне вікно програми Virtual CD, і натиснути правою кнопкою мишки по віртуальному дисководу з ISO - в меню вибрати "Створити віртуальний CD" .

Створити віртуальний CD

Після перейти у вкладку "Місце призначення" і вказати ступінь стиснення образу (рекомендую виставляти максимальну, на поточний момент це 4). Далі натисніть на кнопку "Створити" і дочекайтеся закінчення операції.

Рівень стиснення ставимо максимальний - тобто 4-й рівень

Ступінь стиснення (в цілому) як у UltraISO. Але в плані використання, на мій погляд, Virtual CD краще вбудовується в Windows, дозволяючи швидше оперувати образами ...

Було 198 МБ, стало 75 МБ (стиснений образ в Virtual CD)

❹ Альтернативний варіант ?

Якщо у вас на флешці / диску не вистачає місця для запису образу - то зовсім не обов'язково його стискати, можна просто розбити його на частини певного розміру. Наприклад, вам потрібно перенести на флешці (розміром в 4 ГБ) файл, розмір якого аж 7 ГБ. Як це зробити?

Так просто розбити цей файл на 2 шматка по 3,5 ГБ, наприклад. Далі записати і перенести спочатку один шматок, потім інший. Або використовувати дві флешки / диска на 4 ГБ. Чим не альтернатива ?!

В допомогу!

Як розбити великий файл на частини (на шматки), а то він не поміщається на флешку (диск) -   //ocomp.info/kak-razbit-bolshoy-fayl.html

Розбивку можна зробити легко і просто за допомогою все того ж архіватора (ця опція є в більшості популярних архіваторів, наприклад, в WinRAR).

Щоб скористатися нею, запустіть створення архіву, і в опціях виберіть "Розділити на томи розміром ..." (див. Приклад нижче). Зверніть увагу, що всі найпопулярніші розміри вже є в шаблонах, наприклад, 700 МБ (для CD), 4481 МБ (для DVD) і ін.

Розділити на томи розміром ...

Після створення архіву з розбивкою - ваш підсумковий файл буде складатися з декількох частин, розмір кожної частини не перевищуватиме заданої в налаштуваннях.

Примітка: щоб витягти запакований файл з такого архіву (розбитого на частини) - вам потрібні всі ці частини. Якщо ви скопіюєте і перенесете на інший ПК тільки одну частину архіву - то ви не зможете отримати від неї ніякі дані!

В результаті 2 файли, розмір яких не перевищує 100 МБ

PS 

Якщо ви хочете зменшити образ ISO з ОС Windows, щоб записати його на DVD - то рекомендую звернути увагу на один момент. Швидше за все у вас образ, напханий всякими програмами, доповненнями та ін. "Штуками" (і, напевно, це якась збірка). Зараз, сучасну Windows 10, можна завантажити офіційно з сайту Microsoft, і розмір цього способу буде до 4 ГБ (якраз достатній для запису на DVD або невелику флешку). Як це зробити, можете дізнатися тут - //ocomp.info/kak-skachat-win10-legalno.html

*

Додатки вітаються ...

Успіхів!