Безпека дітей в Інтернет: як закрити доступ до сайтів для дорослих [контроль дитини за комп'ютером]

Доброго часу доби!

Інтернет, комп'ютер - ці речі вже давно не розкіш, а найнеобхідніший атрибут для навчання і, взагалі, нормального повсякденного життя.

І на мій погляд, в нашому столітті неправильно зовсім вже забороняти дитині працювати за ПК та користуватися мережею. Набагато важливіше налаштувати комп'ютер таким чином, щоб він там, бува, не натрапив на що-небудь "зайве" ... ?

Власне, в цій статті хочу навести кілька способів, які допоможуть вам зробити Інтернет безпечним для дитини, обмеживши доступ до різних сайтів для дорослих.

Причому так, щоб ви самі могли відвідувати будь-які сайти (і встановлювати будь-які додатки), а дитина (не знаючи пароль адміністратора) - міг тільки той, що ви дозволите.

І так, тепер ближче до справи ...

Постер до запису

*

Способи обмежити Інтернет для дитини

Батьківський контроль (Windows 10)

Мушу зазначити, що сучасна ОС Windows 10 в цьому плані стала досить просунута: в її арсеналі вже є можливість легко і швидко обмежити дітей від різних "небезпек" в мережі Інтернет (причому, ніякі додаткові програми встановлювати не доведеться).

*

Покажу на своєму прикладі, як це можна налаштувати ...

1) Перше, що потрібно - це зайти в параметри Windows (або через меню "ПУСК", або просто натисніть Win + i) і відкрити розділ з налаштування облікових записів. Див. Приклад нижче. ?

Параметри Windows - облікові записи

2) Далі відкрити вкладку "Сім'я і інші люди" і натиснути кнопку "Додати члена сім'ї" .

Додати члена сім'ї

3) Потім зверніть увагу, що створити можна різні облікові записи : нам потрібно вибрати варіант для дитини. Див. Скрін нижче. ?

Якщо у нього немає електронної пошти - то її можна відразу ж створити, як у мене в прикладі нижче.

Обліковий запис дитини

4) Для реєстрації пошти, майже, нічого не потрібно вказувати: досить бажаного написання e-mail і дня народження дитини (див. Приклад нижче ?).

Створення облікового запису

Після реєстрації, вам потрібно буде погодитися з умовами, і натиснути кнопку "Далі" (цей крок я опустив, тому що він не інформативний).

5) Якщо все пройшло як треба - ви побачите, що з'явилася обліковий запис дитини, якій дозволено вхід в систему.

Але це ще не все, необхідно налаштувати систему таким чином, щоб у нього були "відповідні права". Для цього під обліковим записом є посилання "Управління сімейними налаштуваннями через Інтернет".

Готово! управління настройками

6) У налаштуваннях можна вказати час використання пристрою і обмежити запуск певних додатків, заборонити (дозволити) відвідувати певні веб-сайти та ін.

Час використання, обмеження на вміст

Зазначу, що завдання цих параметрів досить просте: ви просто міняєте "перемикачі" і вказуєте необхідні параметри (ніяких складних адміністраторських команд!).

Можна включити і вказати години роботи

До речі, розробники Windows 10 додали навіть такий параметр, як вік дитини (система буде забороняти програми, ігри, мультимедіа, які не відповідають вказаним віком).

Обмеження ігор, додатків

Є опції, які дозволяє обмежити використання певних програм (наприклад, зручно закрити деякі браузери і ігри).

Заборона використання додатків

*

? Як це працює ...

І так, всі облікові записи створені, все настройки задані, тепер подивимося, як це працює.

Після включення ПК / ноутбука перед вами постане вибір облікового запису: ваша "стара" і наша нова створена (для дитини). Див. Приклад нижче.

? Важливо!

Якщо ви створили дитині обліковий запис з обмеженими правами, рекомендується на свій профіль поставити пароль. Інакше, він зайде під вами і у нього будуть адміністраторські повноваження ...

Вхід в Windows

Зайшовши під обліковим записом дитини, відкривши браузер і ввівши пошукової запит для дорослих - ви нічого не зможете знайти ... Windows 10 просто буде приховувати цю інформацію, фільтруючи і обмежуючи контент. Вельми непогано, на мій погляд.

За дорослим запитам нічого не знаходиться ...

? Доповнення!

Зазначу, що даний спосіб не панацея, досвідчені користувачі без проблем обійдуть цю захист.

Однак, у нас і завдання стояло - не боротьба з хакерами ... На мій погляд, для початкової захисту - цілком не поганий варіант.

*

Захист в антивирусах (на прикладі Касперського)

У багатьох сучасних антивирусах - є спеціальний модуль батьківського контролю . На мій погляд, один з кращих в цьому плані (а найголовніше дуже гнучкий і легко настроюється) - це Антивірус Касперського. Власне, з нього і приведу кілька скроневої.

? Примітка!

Кращі антивірусні продукти цього року - див. В цій замітці ->

*

Сама по собі настройка антивіруса дуже комплексна:

  1. можна вказати час роботи за ПК;
  2. які програми дозволено запускати, а які ні;
  3. детально налаштувати доступ до різних веб-сайтах;
  4. можна додати різні фільтри і "стоп-слова" (якщо стоп-слово буде виявлено на веб-сторінці - то сторінка просто буде заблокована, і дитина її не побачить).

Задавати параметри дуже легко: антивірус російською, всі параметри зручно "розсортовані" по розділах.

Наприклад, в розділі "Комп'ютер" можна вказати допустимі години роботи (в тому числі і у вихідні дні), годинник перерви, загальний час роботи і т.д.

Антивірус Касперського - настройка роботи за комп'ютером для дитини

Також відзначив би окремо контроль за Інтернетом:

  • можна обмежити час роботи;
  • включити безпечний пошук;
  • вибрати, що дозволити до завантаження, а що заборонити (наприклад, можна заборонити завантаження програм / ігор);
  • вказати категорії веб-сайтів, які заборонені до перегляду.

Обмеження роботи в Інтернет (Касперський)

Додам, що блокувати можна не тільки сайти для дорослих, а й ті, де згадується про алкоголь, тютюн, зустрічається нецензурна лексика, релігійні вчення і т.д.

Досить потужні фільтри

У загальному і цілому, досить приємні враження від використання продукту. Але також додам, що хоч і забезпечується досить високий рівень безпеки - тим не менш, "прошаренний" дитина досить легко його обійде ... ?

*

Налаштування роутера і брандмауера

Що стосується обмеження Інтернету - то частково, його також можна "відфільтрувати" за допомогою налаштувань брандмауера і роутера .

Правда, відразу зазначу, що в цьому плані вони досить "бідні". Як правило, все зводиться до блокування конкретних URL (сайтів), або до білого списку (коли всі веб-сторінки заборонені, крім тих, що ви відкрили).

? На допомогу!

Як заборонити доступ до інтернету будь-який з програм, встановлених на ПК (за допомогою вбудованого брандмауера).

*

Наприклад, в моєму роутере Tenda - є спеціальний розділ "Батьківський контроль" . ?

У ньому для кожного підключеного пристрою до Інтернет можна вказати певний час роботи (причому, для кожного дня тижня окремо), а також дозволити / заборонити певні адреси. З одного боку зручно, з іншого - гнучкості явно недостатньо ...

? На допомогу!

Як увійти в панель управління роутером - см. Покрокову інструкцію

Роздача обмежень в роутері (клікабельно)

Проте, подібний спосіб має також право на життя ...

До того ж, обійти таке блокування в роутері складніше, ніж ті ж настройки безпеки в самій Windows. Наприклад, навіть якщо до цього роутера дитина підключиться з планшета / телефону * по Wi-Fi - він все одно не отримає доступ до заборонених сайтів ...

*

? Головне не забути, щоб у дитини на телефоні був відповідний тариф для дітей ( ? ). Інакше все, що ми заблокували на ПК - дитина зможе відкрити в браузері на телефоні ...

*

Підключитися до «дитячим тарифом» Інтернет

У багатьох великих операторів, що надають доступ до Інтернету та послуги мобільного зв'язку, є сьогодні спец. "Дитячі" тарифи (див. Приклад нижче ?, не реклама, просто як варіант ...).

У них за замовчуванням заблоковані всі сайти ля дорослих, відключені короткі платні номери. У деяких випадках можна доп. встановити свої обмеження.

Скріншот реклами з офіц. сайту МТС (mts.ru)

На мій погляд цей варіант захисту (+ один з вищенаведених) один з найнадійніших: дитині буде важко обійти обмеження оператора (за умови, що у них все досить добре налаштоване ... ?).

*

Додатки по темі вітаються ...

Успіхів!

?

Перша публікація: 22.07.2018

Коригування: 20.11.2020