Дешевий ноутбук з Full HD IPS екраном за 10-12 тис. Руб. з Китаю (Chuwi Lapbook). Чи варто купувати, які плюси / мінуси у такого ноутбука

Доброго часу доби.

Незважаючи на, здавалося б, широкий вибір ноутбуків в магазинах: коли починаєш реально вибирати пристрій для конкретних завдань, розумієш, що вибір-то не особливо і великий ...

Наприклад, не так давно мені знадобився недорогий ноутбук (бажано з Full HD IPS екраном), і який міг би пропрацювати від батареї не менше 4-5 годин. І, чесно кажучи, ні Яндекс-Маркет, ні DNS з Технопоінтом не змогли нічого путнього запропонувати (за винятком пари моделей від HP - але своє ставлення до цього виробника я висловлював в цій статті: //ocomp.info/kak-vyibrat-noutbuk .html).

Варіантів було два: або вибрати щось на ринку старих пристроїв (тобто придбати б / у ноутбук), або придивитися до китайських магазинах. Вирішив скористатися технікою від Chuwi Lapbook , власне, сьогоднішня стаття про один з таких пристроїв ...

***

Особливості недорогих ноутбуків з Китаю

на прикладі популярної модельної лінійки Chuwi Lapbook 14.1

Зовнішній вигляд ноутбука

Тих. Характеристики :

  • Процесор: Intel Apollo Lake N3450, 4 Cores 2.2 GHz;
  • Відеокарта: Intel HD Graphics 500;
  • ОЗУ: 4 GB RAM;
  • Накопичувач: 64 GB ROM (в ноутбуці не жорсткий диск, а флеш пам'ять (за швидкістю роботи як звичайний HDD));
  • Екран: 14.1 IPS Full HD (1920 на 1080 пікселів);
  • ОС: Windows 10 домашня;
  • Бездротова мережа: Wi-Fi 2.4 / 5 GHz;
  • Порти: 1 порт USB 3.0; 1 порт USB 2.0;
  • Акумулятор: 10 000 mAh батарея.

Щодо якості екрану

Перше, що кидається в очі при роботі з ноутбуком - це екран. Chuwi Lapbook , незважаючи на IPS матрицю, має погану передачею кольору, і низькими кутами огляду. Достатньо повернути і подивитися на екран збоку - як картинка на ньому сильно спотворюється і розрізняти контури ставати важко. Точно не підходить для обробки фото і картинок (цей пристрій не для любителів Фотошопа).

Про якість екрану і IPS матриці

Проте, якщо мова йде про таких завданнях, як читання веб-сторінок, книжок, перегляд відео-роликів і фільмів - то все це можна робити цілком стерпно. Ці завдання він виконає.

щодо ігор

WOT (танки) або WOW на ньому не підуть (хоча, запустити швидше за все получиться). Але, наприклад, Counter Strike 1.6 - ноутбук тягне відмінно, гальм не спостерігається (можете приблизно оцінити рівень продуктивності).

Важливо!

Звертаю вашу увагу, що в ноутбуці встановлена ​​досить слабка вбудована відеокарта IntelHD 500.

Взагалі, в одній зі своїх статей я робив огляд можливостей вбудованої відеокарти Intel HD 620: //ocomp.info/intelhd-videokarta-potyanet-li.html

В цілому, старі посередні гри (трохи кращі Counter Strike 1.6) йдуть посередньо, після деякої роботи можуть почати зависати - справа в тому, що в таких ноутбуках використовується пасивна система охолодження і при нагріванні процесора в іграх, починається троттлінг (прим.: Процесор починає знижувати продуктивність, щоб не сталося перегріву). Як наслідок, гра починає моторошно гальмувати.

Підводячи підсумок щодо ігор, можна сказати, що Chuwi Lapbook годиться лише для дуже простих, або дуже стареньких ігор. Але в пасивній системі охолодження є і своя перевага: ноутбук практично безшумний (іноді, при підключенні декількох HDD до пристрою лунає невеликий писк)!

Щодо установки ОЗУ, SSD-диска

Ноутбук можна проапгрейдить. Та ж планка ОЗУ розпаяна на материнській платі, слотів для підключення SSD - просто немає. Тому, з часом ви не зможете проапгрейдить цей Chuwi Lapbook.

Нутрощі ... Нічого цікавого

Варто відзначити, що є можливість підключати зовнішні жорсткі диски через USB-порти. Ноутбук їх бачить, причому, навіть без підключення його до мережі (потужності харчування від роботи акумулятора досить і для підключаються зовнішніх накопичувачів).

Додам, що зараз є деякі моделі Chuwi Lapbook, що підтримують SSD накопичувачі. Для цього у них є спеціальний слот під M.2 порт.

Деякі ноутбуки Chuwi підтримують M.2 SSD диски

щодо відео

Переглядати HD і Full HD відео можна без проблем (фільми, ролики, youtube - ноутбук все відкриває і відтворює без особливих проблем).

Щодо редагування в Sony Vegas - HD формат зможете відредагувати, Full HD - Chuwi Lapbook не потягне (будуть зависання, гальма, в загальному працювати не комфортно).

щодо звуку

Якість звуку залишає бажати краще. По-перше, він тихий, по-друге, при гучності понад 50-60% - він починає тремтіти і з'являється шум "заїкання".

Правда, зазначу, що, підключивши звичайні навушники - можна цілком нормально дивитися фільми і слухати музику (якщо, звичайно, ви не меломан і не чекаєте чогось надприродного від звуку).

Щодо акумуляторної батареї

В цьому плані Chuwi Lapbook приємно дивує. Одного заряду батареї на повні 100% - вистачає для перегляду 6-7 годин Full HD відео. Тобто грубо кажучи, можна подивитися 3-4 фільму!

При більш простий роботі (наприклад, набір тексту, або читання книги) - ноутбук пропрацює ще довше.

Правда, зазначу, що реальний час роботи конкретно у вас може сильно відрізнятися від мого: залежить від навантаження на процесор, підключених пристроях, яскравості екрану і ін.

щодо інтернету

Wi-Fi працює відмінно, ніяких нарікань немає. Причому, в ноутбуці встановлений досить непоганий адаптер, здатний "ловити" Wi-Fi мережу навіть за 2-3 стінками (наприклад, для порівняння, ноутбук Dell Inspiron стоїть в цій же кімнаті з працею бачить ту ж Wi-Fi мережу, що і Chuwi Lapbook).

Зазначу, що Ethernet входу для проводового підключення в ноутбуці немає (деякий мінус).

Щодо клавіатури і роботи в Excel / Word / Power Point

Для того, щоб друкувати і працювати в офісі - можливостей ноутбука досить сповна! Зазначу, що іноді бувають невеликі пригальмовування при роботі з об'ємними презентаціями. В іншому ж, особливих нарікань немає.

Немає російських символів (до ноутбука йдуть в комплекті наклейки)

Додам, що на подив клавіатура виконана досить якісно. Текст зручно набирати навіть протягом тривалого часу. Правда, немає маркування російських символів (рішення: можна купити спец. Наклейку (часто йде в комплекті до ноутбука). Ті, хто вже вивчив де які клавіші і друкує "наосліп", думаю, взагалі не помітять цього проблему) .

Щодо установки інших систем, відмінних від Windows 10

Встановити можна і Ubuntu, і Windows Vista / 7/8. Сам процес установки нічим не відрізняється від звичного: в Chuwi Lapbook є звичайна версія BIOS, в яку також можна зайти при включенні (кнопка Delete) , як в звичайному ноутбуці (і вибрати завантажувальний носій, наприклад, флешку, зовнішній HDD і ін.).

BIOS ноутбука Chuwi Lapbook

Варто додати, що виробник випустив драйвера тільки для Windows 10. Установити Windows 7/8 - то можна (як зазначив вище), і вони будуть працювати, але частина функціоналу стане недоступною.

***

підсумки

Взагалі, в цілому, всі ці недорогі ноутбуки з Китаю від маловідомих брендів (в тому числі і Chuwi Lapbook) відрізняються своїми невисокими тех. характеристиками. Причому, навіть ті, що заявлені виробником - часто не дотримуються! Візьмемо ту ж IPS матрицю монітора - вона програє навіть багатьом TN матриць.

Тому, особисто я б рекомендував трохи додати і купити ноутбук більш розкручених брендів: ASUS, Dell, Lenovo, тощо.

Що стосується безпосередньо Chuwi Lapbook - то він підійде вам, якщо ви не плануєте рендерить відео, обробляти фото, запускати ресурсомісткі програми (ігри, відео-редактори). Для простого проведення часу в соц. мережах, читанні веб-сторінок, перегляду фільмів - цілком згодиться.

Chuwi Lapbook 14.1

Плюси: недорогий, дуже тонкий, легкий, безшумний, Full HD екран.

Мінуси: низька продуктивність, немає драйверів для відмінних від Windows 10 систем, незручний тачпад (не відключається при підключенні мишки), не можна проапгрейдить, поганий звук, немає російської гравіювання на клавіатурі.

Додам, що про покупку Chuwi Lapbook в цілому я пошкодував, ноутбук свою задачу не виконав (і своїх грошей не варто). Проте, вирішив прилаштувати його для відео-очка: встановивши пару камер, тепер бачу, що відбувається на вулиці біля будинку, в під'їзді навпроти квартири (можна включити запис).

З явних мінусів Chuwi Lapbook: низька якість звуку (вирішується за допомогою навушників або зовнішніх колонок), всі комплектуючі розпаяні на материнській платі (чи то пак не можна проапгрейдить. До того ж, якщо щось вийде з ладу - легше буде купити новий пристрій, ніж ремонтувати оне).

***

На цьому все, всім удачі!