Що допомогло мені у вивченні англійської мови (додатки для телефону Android, ігри, книги та ін.). Замітка для тих, у кого ніяк не виходить вчити англійську

Доброго дня!

Сьогоднішня замітка безпосередньо не відноситься до теми сайту, але мене дуже просили поділитися, як мені свого часу вдалося від "майже повного нуля" довести англійська до можливості читати не складні книги, статті, дивитися серіали і трохи висловлюватися з людьми (хоча, для себе я як і раніше вважаю, що майже нічого не знаю) ... ?

Взагалі , англійська я почав вчити ще в школі, після в ВУЗ'ов. Сумарно виходить близько 9-10 років, але результат тоді був майже "ніякої": знав лише 5-6 завчених фраз ( "як тебе звати", і "я народився тоді-то"), і десятка два-три загальновживаних слів. Мабуть, все-таки, щось не те з нашою системою освіти (або зі мною?) ...

Власне , приблизно з такого "близько-нульового" рівня я і почав після самостійно намагатися підтягти англійську. Якщо у вас приблизно схожа ситуація, і є бажання трохи підучити англійську (але якось дається він важко і нічого не виходить) - можливо мій досвід вам якось допоможе ... ?

Примітка: я не викладач англійської, не маю педагогічної освіти, і все, що сказано нижче - всього лише особистий досвід. Я не знаю як там "потрібно правильно", але я відчув на собі "що дає зробити перший крок" ...

*

Практичні поради при вивченні англійської (коли не виходить)

Основи. Старт.

І так, для успішного вивчення чогось нового потрібно щоб у вас було дві речі :

  1. інтерес: якщо вам в процесі нудно, ви швидко втомлюєтеся, і прямо-таки змушуєте себе це робити - результату добитися дуже складно!
  2. практичні приклади: взяти підручник і просто читати якісь правила і теорію, вчити все підряд - шлях в нікуди (на мій погляд). Наприклад, можна один раз на практиці показати людині як відправити повідомлення по e-mail (і він відразу зрозуміє), а можна це довго описувати в теорії (так і не добившись розуміння ...).

Відносно англійської, в цьому плані мені дуже допомогли гри (і я всім рекомендую почати з них!).

Зрозуміло, ? завантажити і встановити потрібно англ. версію, і вибрати потрібно ту гру, яка вам була цікава колись російською.

Навіть просто увійшовши в меню - починаєш розуміти багато слів з контексту ... (Скріншот з Civilization IV)

Що це дає:

  1. по-перше, це цікаво (а значить набагато легше засвоюється);
  2. по-друге, багато англ. слова в грі будуть зрозумілі з контексту: побачили, як біжить фігурка воїна, навели мишкою - а над ним "Warrior" (ясно ж?); натиснули на "Exit" - гра закрилася (значить "вихід");
  3. по-третє, гра буде вас іноді "підштовхувати" до перекладу деяких завдань (умов та ін.);
  4. по-четверте, на відміну від фільмів (або книг) в грі вам не обов'язково знати переклад всього і вся (щоб розуміти сенс). Досить за 1 годину виписати собі в блокнот 5-10 нових слів і перевести їх (потім кілька разів повторити, і наступного разу ви вже будете знати їх!).

*

Проста математика: якщо ви кожен день будете грати близько 1 години, записувати і переводити ? в словничок 5-10 слів (які найчастіше бачите на екрані) - то:

  • через місяць ви будете знати близько 150-300 слів;
  • через півроку - близько 900-1800 слів;
  • через рік - 1800-3600.

А це вже дуже непоганий запас для подальшого просування ... Тобто головне це сталість, і не ставити собі відразу над-цілей! (Не думаю, що переклад 5-10 слів за 1 годину якось сильно змусить втомитися ?!)

*

другий крок

Коли вийшло за допомогою ігор запам'ятати кілька сотень перших слів - я звернув увагу на книги (правду кажуть, що читання дуже швидко дозволяє запам'ятовувати слова, і в цілому, мовні звороти).

Зрозуміло, читати щось відразу в повному оригіналі - це занадто важко і клопітно (принаймні для мене) ...

Але мені в той час на очі попалися книги, адаптовані по методу Іллі Франка. Суть наступна: спочатку йде англо-російський текст (після кожного виразу на англ. - є його переклад), а потім той же абзац повністю на англ. (?).

Приклад читання по методу Іллі Франка

За рахунок частого повторення одних і тих же слів, оборотів - сам того не помічаєш, як починаєш запам'ятовувати купу нових слів (тобто в процесі читання вам не потрібно лазити в словничок, щось вчити або запам'ятовувати - просто читаєте!).

Взагалі, ефект я помітив після прочитання десятка середніх за обсягом книжок (купити їх можна, наприклад, на "Озоне").

Читання на англ. по методу Іллі Франка // Магазин Озон

Прим. : Коли почав читати - гри відклав в сторону (та й слова з блокнота перестав повторювати, тому що при читанні багато з них мені траплялися і так ...).

Зрозуміло, книжки краще брати ті, які вам цікаві (благо, що подібної адаптованої літератури зараз предостатньо, є з чого вибрати ...). Порекомендував би прочитати про "Чарівника з країни ОЗ" , "Ірландські казки" , "Книга джунглів" ...

*

третій крок

Тільки після цього я б порадив переходити до серіалів (почати краще з "Extra @"). Завдяки тому, що у вас вже буде якась база - ви зможете читати субтитри на англ. і швидше освоювати на слух фрази і вирази.

Вибір серіалів - теж індивідуальний (я почав з "Extra @", "ALF", "Friends").

Головне: не брати якісь специфічні серіали (наприклад, для лікарів, хіміків, тощо. Де дуже багато спец. Термінів, які для початку вивчення точно не потрібні ...).

Обкладинки популярних серіалів: "Extra @", "ALF", "Friends"

*

Щодо додатків для Android

Вони останнім часом все більше набирають популярність. Умовно я б їх все розбив на три групи :

  1. словнички і перекладачі: корисні штуки для швидкого перекладу якихось зустрілися вам слів, коли ПК під-рукою немає (порекомендував би спробувати Language Live - це додаток крім прямого перекладу, показує багато ідіоми, сленг тощо. ?);

    Language Live

  2. навчальні програми (курси): я, чесно кажучи, ставлюся до них негативно (за винятком аудіо-курсів). Досить важко "витріщатися" в маленький екран телефону, виконуючи різні завдання і уроки (краще, все ж, робити це за ПК);
  3. додатки для обміну повідомленнями з носіями, для живого спілкування. А ось це, на мій погляд, дуже корисна штука. У подібних програмах ви можете запитати у носія мови як правильно: "так-то або ось-сяк-то". Виділив би продукти:  HiNativ (для текстових питань: як пишеться, як розуміється і т.д.), і  Tandem (дозволяє поговорити з іноземцями, чимось нагадує Skype).

    HiNativ

*

короткі тези

Звичайно, все вищесказане не зробить вас "англійцем", але цього ніхто й не обіцяв ✌. Мабуть, головне, якщо у вас зовсім нічого раніше не виходило у вивченні англійської, зверніть увагу на:

  • сталість: набагато ефективніше і легше займатися по півгодини в день, ніж один раз на тиждень 5-6 годин;
  • цікавість: грайте, читайте, дивіться і займайтеся тільки тими речами, які вам цікаві (це дуже важливо! Як тільки вам "важко" - то є хороша ймовірність, що ви швидко закинути процес);
  • не ставити над-цілей: в мережі багато пишуть, що вивчили англійську за півроку ÷ рік (хтось і швидше). Я б порадив не звертати уваги на це, і не ставити ніяких подібних над-цілей (краще поставити іншу мету: займатися по півгодини в день!);
  • частіше записувати: привчіть себе незнайомі слова записувати в блокнот і переводити їх. При листі ми механічно (самі того не помічаючи) запам'ятовуємо слова.

*

Можливо, для когось це все здасться повною банальщину, але саме в такому ключі це і допомогло мені (не дарма ж кажуть про тих, хто постійно шукає якісь хитрі секрети, не помічаючи простих працюючих речей).

Потрібно просто робити щодня і по чуть-чуть, запам'ятовуючи "в годину по чайній ложці".

У будь-якому випадку, тим у кого не вийшло раніше - рекомендую спробувати. Адже ви майже нічого не втрачаєте! ..

*

Додатки по темі, зрозуміло, вітаються!

Успіхів!

?